Wednesday, January 11, 2012

MERCİMEK ÇORBASI

MERCİMEK ÇORBASI
Sevmeyen var mi? Türk mutfaginin olmazsa olmaz çorbalarindan.

Eskiden püre haline getirerek yapardim ama simdi hiç orali olmuyorum; ananem usulu pisiriyorum – ve harika oluyor!! 

Siz dilerseniz püre haline getirin, dilerseniz anneannem usulü püre haline getirmeden yapin çorbanizi (iki foto da mevcut :) ), sonuç pek leziz olacak orasi kesin :))


Malzemeler (6 – 8 kisilik):

1 su bardagi kirmizi mercimek, yikanmis
1 orta boy sogan, rondodan geçirilmis
1 küçük patates, rondodan geçirilmis
2 kasik tereyag, bir damla zeytinyagi
1 tatli kasigi domates salçasi
Limon suyu
Tuz
6 – 7 bardak sicak su (çorbanin koyulugunu ayarlamak size kalmis)
Arzuya göre: defne yapragi, kimyon ve kirmizi pul biber

Yapilisi:

  1. Tereyagini ve zeytinyagini bir tencereye alip isitin. Sogani iki dakika kadar soteleyin.
  2. Salçayi ekleyin bir dakika çevirin.
  3. Patatesi ekleyin bir dakika soteleyin.
  4. Mercimegi ekleyin ve çevirin.
  5. Sicak suyunu ekleyip defne yapragini atip tüm malzemeler dagilip karisincaya dek kaynatin.
  6. Pistikten sonra limonunu, tuzunu ve diger baharatini ekleyin. Dilerseniz blender ile ezerek süzme de yapabilirsiniz.
MERCİMEK ÇORBASI


MERCİMEK ÇORBASI

VISNELI CHEESECAKE

(Türkçe tarif asagida. For the English version click here)

bir dilim ev yapimi visneli cheesecake
Peynirli tatlilara bayiliyorum. Bir arkadasimda yedigim peynir ve yogurt ile yapilmis portakalli tarttan sonra aylardir ayni tatliyi kendi mutfagimda da yaratmanin hayalini kuruyordum. Ancak bir türlü elim degmedi; itiraf edeyim ki tatli faslini es geçiyoruz çogu zaman. Hem tatli bagimlilik yaratiyor; insanin yedikçe yiyesi geliyor hem de yedikçe yakmak zorlasiyor :P 

Geçen hafta nihayet mutfaga girip arkadasimin yogurtlu portakalli tarti için kollari sivadim; ancak hiç birsey istedigim gibi gitmedi: hem tartin tabanini hem de tarti kurtarayim derken kolumu iki yerden 250 derecede yaktim :( 

Daha sonra o tatliyla ugrasmaktan vazgeçip cheese cake yapmaya karar verdim. Yazin visne zamaniyken bir kaç kilo alip buzluguma koymustum; bir posetini degerlendirme zamani böylece geldi.

Hem ingilizce hem de Türkçe sitelerden tarif arastirdim ancak ne yalan söyleyeyim bir tarifin pratik olmasi benim için en önemli iki kriterden birisi (digeri de lezzetli olmasi tabii ki). Internette bir dünya tarif arasindan uzmantv’deki tarifi en pratigi gibi gorunmesi nedeniyle seçtim. 

Tarifi iki nokta hariç harfiyen uyguladim diyebilirim;  degistirdigim yerleri malzemeler kisminda not ettim. Bir de üzerindeki visneli sosu uzmantv’deki ve baska bir sitedeki sostan esinlenerek kendi kafama göre yaptim.

Cheesecake’in kivami, dokusu, lezzeti pek yerinde. Ancak benim damak zevkime göre peynir tadi çok yogun gelmiyor. O yuzden bir dahaki sefere kullandigim labnenin ölçüsünü yarilayip bir o kadar da ricotta peyniri eklemeyi düsünüyorum. 

Malzemeler (8 – 10 kisilik)

Tabani için:
2 paket yulafli bisküvi, toz haline getirilmis
50 gram tereyagi, eritilmis
2 kasik süt

Cheesecake hamuru için:
400 gram labne peyniri
4 yumurta, sarilari ve beyazlari ayrilmis
Bir fiske tuz
50 ml krema (ben 100 ml kullandim)
2 kave fincani pudra seker

Sosu için:
Yarim bardak nar suyu konsantresi (yoksa 1.5 bardak visne suyu)
2 bardak su (visne suyu kullanilacaksa bir bardak su)
2 kasik pirinç unu (tarifte bugday unu diyordu, bende olmadigi için pirinç unu ekledim)
Yarim kilo visne, çekirdekleri ayiklanmis
2 kasik toz seker

Yapilisi:

  1. Firini 160 dereceye getirin.
  2. Kekin tabani için toz haline getirdiginiz yulafli bisküvilere tereyagini ekleyip ezerek iyice karistirin. Daha sonra sütünü ekleyip ayni sekilde karistirmaya devam edin. Kelepçeli kek kalibinin tabanina bu karisimi iyice bastirarak yayin ve buzdolabina koyun.
  3. Cheesecake hamuru için öncelikleyumurtalarin beyazlarini bir fiske tuz ile kar beyaz köpük kivamina gelene dek mikser ile iyice çirpin.
  4. Derince baska bir kapta, yumurtanin beyazina pudra sekeri ve kremayi ekleyerek mikserle çirpin. Bu karisima daha sonra labneyi ekleyerek çirpmaya devam edin.
  5. Iki karisim da hazir olduktan sonra, yumurtanin beyazini çirparak elde ettiginiz beyaz köpügü peynirli karisima ekleyin ve el çirpicisi ile karistirin. Bu asamada sulanmamasi için mikseri kullanmiyoruz; karistirma islemi için el çirpicisini kullaniyoruz.
  6. Cheesecake hamuru hazir oldugu için buzlukta beklettigimiz kek tabanini çikartip karisimi kelepçeli kek kalibinda duran bu tabanin üzerine bosaltiyoruz.
  7. Önceden 160 derecede isittigimiz firina cheese cake’i yerlestiriyoruz. Tarifte 40 – 45 dakika üzeri açik kahverengi olana dek diyordu; ancak bu süre yeterli gelmedi. Hem üstü kizarmamisti hem de içi henüz tam pismemisti. 45 dakikadan sonra bir kürdan yardimiyla içini kontrol edebilir ve pisirmeye devam edebilirsiniz. Benim pisirme islemim 1 saatten biraz fazla sürdü.
  8. Kek pistikten sonra sogumasi için bir kenara aliyoruz.
  9. Sosu yapmak için, visneleri derin bir tavaya alip üzerine iki kasik seker dökerek yüksek ateste pisiriyoruz. Visneler hem suyunu birakmaya baslayacak hem de biraktiklari suyun kivami reçel kivami haline gelecek. Daha sonra visneleri bir kenara alip yine ayni tavada bu kez nar suyu konsantresini su ve pirinç unu ile iyice karistirip muhallebi kivamini alana dek pisiriyoruz. Daha sonra visnelerle bu muhallebi kivamindaki sosu karistirip sogumalari için bir kenara aliyoruz.
  10. Hem kek hem de sos soguduktan sonra sosu kekin üzerine yayip en az 6 saat buzdolabinda bekletiyoruz.

adim 6 - cheesecake karisimini bisküvili karisimin üzerine bosaltiyoruz

adim 7 - cheesecake'i üzeri kizarincaya dek firinda pisiriyoruz


9. adim - visneleri iki kasik sekerle yüksek isida pisiriyoruz


9. adim - sosun muhallebisini pisiriyoruz
10. adim - cheesecake'i buzdolabinda en az 6 saat dinlendiriyoruz

visneli cheesecake

bir dilim ev yapimi visneli cheesecake

Saturday, January 7, 2012

PAKISTAN USULU ZENCEFILLI TAVUK

(Türkçe tarif asagida. For the English version click here)

pakistan usulü zencefilli tavuk
Bu tarifi internette dolasirken tesadüfen buldum. Evimde “ne yapsam” diye düsündügüm bir miktar taze zencefilim ve taze kisnisim vardi; ve tarifi görür görmez nasil degerlendirecegimi biliyordum artik. Ancak reçetenin aslina sadik kalamadim malesef; çunku evimde zerdeçal yoktu. Ancak onun yerine bir çay kasigi haspir (yalanci safran) kullandim. Lezzete bir katkisi oldugu konusunda garanti veremem :-) bir de tarifte kisnis tozundan bahsediyordu ancak bende olmadigi için taze kisnisin saplarini atmak yerine ince kiyip yemegin içine ilave ettim.

Tarif kesinlikle çok basarili. Tavuk gögsü malesef favori etlerim arasinda yer almiyor; çünkü bazen eti istedigim ölçüde yumusatamiyorum. Tavuk gögsünden randiman alinmasi için bence hem soslu bir yemekte kullanilmali; hem de bu tariften ögrendigim üzere az su ile pisirilmeli.
Kisnis konusunda ne dusunuyorsunuz bilmiyorum; bir çok insan benden uzak olsun diye dusunuyor bu aromatik ot için. Ama dogu ve uzak dogu mutfaklarinda maydonoz olarak kullanilan kisnise ben bayiliyorum. Zencefil de gayet aromatik; ancak yurdum restoranlarindaki zencefilli tavuk sanirim Türk damak zevkini bu konuda bir hayli egitti. Zencefili seviyorum ancak kisnis ile hiç isim olmaz diyorsaniz maydanoz kullanabilirsiniz ama asla ve asla ayni kategoride bir yemek yapmis olmazsiniz :-) 

Tarifi uyguladigim bir sonraki seferde içine bir küp seker atmayi düsünüyorum.

Bu yemek haslanmis Basmati pirinci ile çok iyi gidiyor!

Malzemeler (2 – 3 kisilik):

3 adet tavuk gögsü,küçük küpler halinde dogranmis
100 gram zencefil; yarisi küp küp dogranmis, yarisi jülyen dogranmis (kibrit seklinde)
 1 küçük sogan (benim soganim gayet orta boydu aslinda), ince kiyilmis
Taze kisnis, yapraklari ve saplari ayrilmis
4 domates, kabuklari soyulmus ve küp küp dogranmis
Tuz
Yarim bardak ilik su
3 kasik sivi yag
1 çay kasigi haspir (yalanci safran – dedigim gibi eger zerdeçaliniz varsa zerdeçal kullanin)
2 çay kasigi kirmizi toz biber

Yapilisi:

  1. Sogani siviyagda 4 – 5 dakika soteleyin.
  2. İçine küp küp dogranmis zencefili ekleyip bir dakika soteleyin (maksat aromasini almak)
  3. Daha sonra içine haspiri (ya da zerdeçali), kirmizi biberi, kiyilmis taze kisnis saplarini ve domatesi ekleyip domates suyunu çekip de sos kivam almaya baslayana dek pisirmeye devam edin( yaklasik 8 – 10 dakika). Yukarida bahsettigim gibi, evimde kisnis tozu bulunmadigi için ben taze kisnisin sapini yemege kattim. Evinizde toz kisnis varsa bunu kullanabilirsiniz.
  4. Daha sonra içine tavugu ve ilik suyu ekleyerek 15 dakika daha pisirmeye devam edin.
  5. Daha sonra jülyen dogradiginiz taze zencefili ekleyip hemen ocagin altini kapatin.
  6. Bol taze kisnis dograyip yemege katin ve servis yapin.

pakistan usulü zencefilli tavuk

pakistan usulü zencefilli tavuk

    Friday, January 6, 2012

    RIZ BI HALEB (BAHARATLI SUTLAC)

    RIZ BI HALEB (BAHARATLI SUTLAC)
    Bu tarifi Lezzet ya da Sofra dergilerinden birinde görmüstüm, Suriye tarifi diye geçiyordu (ancak sanirim aslen Lübnan tatlisi). Sütlaç gibi pirinçli tatlilari esim çok sevdigi için ve tarif de çok pratik oldugu ve ayni zamanda inanilmaz aromatik göründügü için denemeye karar verdim. 

    Kesinlikle siradan bir sütlaç degil bu! Inanilmaz lezzetli! Içindeki yogun aromalar sayesinde inanilmaz gastronomik bence! Çok özel oldugunu düsündügüm bu tatliyi kesinlikle misafirlerime ikram etmekten çekinmem.  Hatta acaba bir daha normal sütlaç yapar miyim ona da emin degilim :-)

    LAVANTA ILE PARFUMLENDIRILMIS REVANI

    LAVANTA ILE PARFUMLENDIRILMIS REVANI
    Esim mutfakta çok yaratici oldugumu söyler; sanirim bu tarife yaptigim eklentiler kendisini hakli çikartiyor :-) Daha önceden de belirttigim gibi aromatik seyleri ve özel tatlari seviyorum ve mutfagimda yer vermeye çalisiyorum.

    Tarife lavanta katmak zorunda degilsiniz tabii ki; ancak bu kadar basit ve geleneksel bir tarifi gastronomik hale getirmek isterseniz kesinlikle lavanta yagi edinmenizi öneririm. 

    Lavanta bitkisini, kokusunu, sabununu ve yagini evimde kullaniyorum. Fransa’dan aldigim Provence sabunlarim, Taris lavanta kolonyam, dekorasyon amaçli olarak vazomda duran kuru lavantalar ve spa’da ya da mutfakta kullandigim lavanta yagim... lavanta yaginin evime girmesi esimin bir dogum gününe rastlar; kendisine Fransiz ve Belçika gurme tariflerinden özel olarak hazirladigim menüde ev yapimi lavantali dondurma sunmustum. Hiç alçak gönüllü olmama gerek yok, o gün sofradaki hersey mükemmeldi! :-) Ikizler burcu erkegi olan esimin kalbine giden önemli yollardan birisi de midesi oldugu için harika bir dogum günü hediyesi olmustu :-) 
    Malesef artik mutfakta bu kadar durmamaya çalisiyorum; çünkü ikimiz de yemek yemeyi, sofrayi ve sofra muhabbetini çok sevdigimiz için kolaylikla kilo alabiliyoruz. 

    Lavantayi nereden edinebileceginizi bilmiyorum açikçasi; ben Belçika’da yasarken edinmistim. Burada da aktarlarda bulunabilenecegine eminim.

    Bu arada tatlilarinizi ne derece sekerli seviyorsunuz bilmiyorum ancak standart Türk tatlilari hem esimin hem de benim damak zevkimize göre asiri tatli oldugu için ben tarifteki seker oranini bir hayli azalttim. Bu halde bile sekerli denilebilirdi. Hangi revani tarifini kullandigimi simdi hatirlamiyorum ancak tarifte 4,5 bardak sekerden bahsediyorken ben 1 bardak sekerle gayet basarili bir revani yaptigimi düsünüyorum; dedigim gibi sekeri yeterli idi. Bir sonraki sefere bu orandan bir iki parmak daha az seker kullanmayi dahi düsünebilirim.


    BALKABAKLI VE BADEMLI YER ELMASI

    (Türkçe tarif asagida. For the English version please click here)

    balkabakli ve bademli yer elmasi
    Yer elmasi tariflerine söyle bir göz atinca çorbasinin ve zeytinyagli yemeginin yapildigini gördüm. Annemin evinde ise yer elmasinin portakallisinin pistigini biliyorum.

    Yer elmasi bildigim kadariyla bir hayli yararli bir besin. Patates gibi ancak patatesten daha tatli. 

    Benim uyguladigim tarif portakalli yer elmasinin balkabagi ve badem eklenerek gelistirilmis hali. Balkabaklari nereden mi çikti? Sofra dergisinde görüp denedigim brownie’li balkabakli parfe tarifinden arta kalan 3 dilim balkabaginin yer elmasi ile uyumlu bir ikili olusturacagini dusundum; zira ikisi de hafif tatli bir lezzete sahipler; yanilmamisim da nitekim :-) Evimde bir avuç kalan bademler de artik sinirimi bozmaya baslamislardi :-) bademleri dilerseniz soyabilirsiniz; ancak benim bütün üsengeçligim üstümde oldugu için ben soymadan ekledim.

    Yer elmasini temizlemek için once iyice yikayin; daha sonra yikayin. Daha sonra tekrar yikayin. Balkabagini ise pazardan soyulmus ve dilimlenmis olarak almistim; ancak sizing elinizin altinda ufak miktarda balkabagi yoksa balkabagini tariften çikartabilirsiniz tabii ki.

    Malzemeler: (3 – 4 kisilik)

    1 kilo yer elmasi, soyulup yikanmis ve ceviz büyüklügünden az büyük  olacak sekilde dogranmis

    yer elmasi













    3 dilim balkabagi, iri küpler halinde 
    1 havuç, halka halka dogranmis

    havuç ve balkabagi










    1 orta boy sogan, halka halka dogranmis
    1 küçük ya da orta boy patates,  küp küp dogranmis (balkabagindan küçük olmali)
    1 bardak portakal suyu
     3 kasik zeytinyagi
    Bir avuç badem, tercihinize gore soyulmus
    Tuz

    Yapilisi:

    1. Sogani zeytinyaginda bir dakika boyunca soteleyin.
    2. Havuç ve bademleri ekleyerek sotelemeye devam edin.
    3. Yer elmasi ve balkabagini ekleyerek bir dakika daha çevirmeye devam edin.
    4. Patatesi ve portakal suyunu ilave edin. Kisik ateste kapagi kapali olarak 15 – 20 dakika boyunca yumusayana dek pisirin.
    5. Tuz ile tatlandirin.

    2. adim - sotelediginiz sogana havucu ve bademi ekleyin

    balkabakli ve bademli yer elmasi

    balkabakli ve bademli yer elmasi



    Thursday, January 5, 2012

    DOMATES VE KREMA SOSLU MAKARNA

    (Türkçe tarif asagida. For the English version click here)

    domates ve krema soslu makarna
    Tahmin ediyorum ki böyle bir tarif hiç kimse için süpriz degil ancak basit ve lezzetli (ve bir de o kadar kalorili tabii ki; uyarmadi demeyin :-) )

    Bu arada bu tarifi 2011 yilinin mayis ayinda blogumun Ingilizce versiyonunda paylasmisim; ancak o zamandan bu yana kremali herhangi birsey pisirmedigimi de belirtmek isterim. Kremanin yemege kattigi lezzet ve zenginlik tartisilmaz ancak çok kalorili oldugu için mutfagimda pek yer vermiyorum.

    Azicik zenginlestirilmis ancak basit bir makarna tarifi denemek isteyenler için birebir bir tarif!

    Malzemeler (2 – 4 kisilik)

    250 gram Bavette tip makarna (Barilla’nin makarna  yelpazesinde bulunuyor)
    Bavette makarna












    200 gram krema (ufak kutular 200 gram geliyor sanirim)
    2 orta boy domatesin püresi
    1 küçük sogan, küp küp dogranmis
    2 dis sarimsak, ezilmis
    3 kasik zeytinyagi
    1 tatli kasigi tatli toz biber

    malzemeler
    püre haline getirilmis domates
    Tercihinize gore reyhan ile tatlandirabilirsiniz

    Yapilisi:

    1. Makarnayi paketin üzerindeki talimatlara göre haslayin.
    2. Sogan ve sarimsagi zeytinyaginda maksimum iki dakika boyunca soteleyin.
    3. Domates püresini ekleyip orta ateste 10 dakika pisirin.
    4. Ocagin altini kapatip kremayi ekleyip karistirin. Daha sonra baharatini ve tuzunu ekleyin ve karistirin.
    5. Makarnaya boca edin.
    1. adim - makarna haslamak ciddi bir istir!

    3. adim - sogan ve sarimsaga domates püresi ekleyin

    4. adim - domates sosuna kremayi ekleyin

    domates ve krema soslu makarna

    makarna yemek ciddi bir istir!

    YESIL MERCIMEK VE NOHUTLU ISPANAK KÖKÜ YEMEGI

    (Türkçe tarif asagida. For the English version click here)

    yesil mercimek ve nohutlu ispanak kökü yemegi
    Bu yemegi ilkokul ogretmeni olan annemin Anadolu’nun dört bir yanindan gelen tandiklarinin birisi sayesinde ögrendik; sanirim Gaziantep’te yapilan bir yemekmis. 

    Sanirim artik daha sik tüketilir oldu ki buyuk marketlerde paketlenmis olarak satilan ispanak kökü bulunabiliyor. Ispanak aldiginiz zaman köklerini ayirip bu sekilde degerlendirebilirsiniz.
    Ispanak kökünü yikarken çok dikkatli olmak gerekiyor; ben muhakkak sirkeli suda bekletiyorum.

    Ancak yemek gerçekten çok lezzetli; hem azcik aci hem de eksi. Içinde yararli bakliyatlarin da olmasi cabasi. Ben tarife havuç ve sivri biber de ekledim; bu iki malzemenin yemegi zenginlestirdigini dusunuyorum. Ancak dilerseniz siz eklemeyebilirsiniz.

    Malzemeler: (2 kisilik)

    200 gram ispanak kökü

    yikanmis ispanak kökü














    Yarim bardak haslanmis nohut
    2 yemek kasigi haslanmis yesil mercimek
    1’er tatli kasigi domates ve aci biber salçasi
    1 küçük sogan, ince kiyilmis
    1 sivri biber, ince halkalar halinde dogranmis
    1 ufak boy havuç, ince halkalar halinde dogranmis

    malzemeler















    Limon tuzu ve ya limon suyu (eksiligini damak zevkinize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz)
    2 – 3 kasik zeytinyagi
    Tuz
    Yarim bardak sicak su

    Yapilisi:

    1. Sogani orta ateste iki dakika soteleyin.
    2. Havuç ve biberi ekleyip iki dakika daha sotelemeye devam edin.
    3. Salçayi ekleyip salça kokusunu kaybedene kadar iki – uç dakika boyunca çevirmeye devam edin.
    4. Haslamis oldugunuz nohut ve yesil mercimegi ekleyin.
    5. Ispanak kökünü, sicak suyu ve limon suyunu (ya da tuzunu) ekleyip kapagi kapali olarak 10 – 15 dakika pisirin.

    pisirilmeye hazir

    yesil mercimek ve nohutlu ispanak kökü yemegi

    SULU PAZILI BARBUNYA YEMEGI

    (Türkçe tarif asagida. For text in English please click here)

    sulu pazili barbunya yemegi
    Genel olarak bakliyatla aram pek iyi degil malesef; daha sik bakliyat tüketmenin saglik açisindan yararini biliyorum. Barbunya pisirmeyeli ve yemeyeli o kadar uzun zaman olmustu ki, bir tanidigimin evinde gayet Anadolu mutfagi tarzinda barbunyanin da kullanildigi bir sulu bir yemek yedim. Söyledigine göre  barbunya ve bulgurun kullanildigi bu tür sulu yemekler memleketi Erzincan’da her evde pisermis. Kendisi yemegi lahana ile yapmisti; lahana sarmasi yaparken kullanamadigi kisimlari böyle degerlendirmisti. Ancak yemegi diledigim sebzeyi kullanarak yapabilecegimi söyledi; paziyi örnek verdi. Onun yaptigi yemekte barbunya biraz daha azdi ve salça kullanmamisti; ama ben hem barbunyanin miktarini daha çok tuttum hem de çok az salça ekledim. 

    Tarifi pazi ile veriyorum ama farkli zamanlarda hem pazi hem de ispanakla denedim. Ikisinde de inanilmaz lezzetliydi. Degerlendirilmeyi bekleyen az miktarda lahanam olmadigi için lahana eklemedim. Ancak lahanali da muhtesem oluyor. Elinizde ne varsa artik :-)

    Barbunyayi bol miktarda haslayip azar azar buzdolabi posetlerine ayirip buzlukta tutuyorum artik; sirf bu lezzetli ve pratik Anadolu yemegini daha sik yapabilmek ve ayni zamanda daha sik bakliyat tuketmis olmak için! 

    Malzemeler: ( 3 – 4 kisilik)
    1 demet pazi, temizleyip yikadiktan sonra yapraklari ve saplarini ayirin, ince ince kiyin
    2 orta boy sogan, ince kiyin
    1 bardak barbunya, haslanmis (barbunyayi haslamadan once bir gün oncesinden diger tüm bakliyatlarda oldugu gibi suda bekletilmesinde yarar var)
    1 orta boy havuç, ince ince dogranmis
    3 kasik bulgur
    1 tatli kasigi biber salçasi
    Tuz
    Kirmizi pul biber
    1 kasik tereyagi ve bir damla zeytinyagi
    5 bardak sicak su
    Limon suyu ya da limon tuzu (kullanacaginiz miktari eksiyi ne kadar sevdiginize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz)

    Yapilisi:

    1. Soganlari tereyagi ve zeytinyaginda bir dakika kadar soteleyin.
    2. Bulguru ve havucu ekleyerek bir dakika daha sotelemeye devam edin.
    3. Pazinin saplarini ekleyerek 30 saniye kadar çevirmeye devam edin.
    4. Haslanmis barbunya ile inceden kiydiginiz pazi yapraklarini ekleyin.
    5. Üzerine sicak su ekleyip kapagini kapatarak 20 dakika kadar orta ateste pisirin.
    6. Daha sonra limon tuzunu, tuzunu ve baharatini ekleyerek ocaktan alin.
    sulu pazili barbunya yemegi
    sulu pazili barbunya yemegi

    KABAKLI ALI NAZIK KEBABI

    (Türkçe tarif asagida. For English version click here)

    kabakli ali nazik kebabi
    Kabakla aramin pek iyi olmadigini söylemeliyim. Kabak dolmasi haricinde garnitür olmasi disinda pek dise dokunur bir tarafini göremedigim bir sebze malesef. Ancak yemek dergilerinin birinde bu tarife rastladim ve denemeye karar verdim (hangi dergi oldugunu hatirlamiyorum ama Sofra ve Lezzet dergilerine aboneyim; bu ikisinden biri). Iyi ki de denemisim; çunku esim de ben de bayildik! 

    Patlicanla yapilan orjinal versiyonuna göre çok daha pratik bence çünkü firinda ya da ocakta patlicanlari közlemek ne olursa olsun bu tarifte kabaklara yapilan islemden daha uzun sürüyor.
    Bu tarifi bir kaç ay önce Ingilizce olarak yazdigim blogumdaki tariften çevirdim. Dergiyle birebir uyup uymadigini orada belirtmedigim için simdi de bu konuda bir yorum yapamayacagim malesef :-)

    Malzemeler (2 – 3 kisilik)

    4 kabak, rendelenmis

    tarifi 4 adet kabakla yapiyoruz

    kabagi rendeliyoruz















    200 gram kusbasi kuzu eti ya da ayni miktarda kiyma
    2 – 3 sivri biber, dogranmis

    biberleri halka halka dogruyoruz














    2 küçük domates, soyulmus ve küp küp dogranmis
    3 kasik zeytinyagi
    100 gram tereyagi
    Kirmizi pul biber
    Kimyon
    Tuz
    200 gram süzme yogurttan hazirlanmis sarimsakli yogurt

    Yapilisi:

    1. Tereyagini eritip içine bir damla zeytinyagi damlatarak eti biraktigi suyu çekene dek pisirin.
    2. Sivri biberleri  ete ekleyerek bir iki dakika çevirin.
    3. Domates ve tuzu ekleyerek domatesler pisene dek yaklasik 4 dakika kadar pisirmeye devam edin. Baharatlarla tatlandirin.
    4. Zeytinyagini ayri bir tavada kizdirip kabaklari yumusayana kadar zeytinyaginda çevirin. Tuzunu ekleyin.
    5. Servis yapacaginiz tabaga once pismis kabak rendesini, üzerine sarimsakli yogurdu ve onun üstüne de kebabini ekleyerek aninda servis yapin.

    kebabin hazirlanisi

    kabakli ali nazik kebabi

    ADACAYINDA BAHARATLI TAVUK PIRZOLA

    ADACAYINDA BAHARATLI TAVUK PIRZOLA
    Tavuk pirzola için daha özel ve güzel bir baharatlama düsünemiyorum. Baharat kombinasyonunu birden fazla tariften ilham alarak yaptigimi söylemeliyim. Örnegin tarifteki adaçayini Istanbul’un popüler zincir restoranlarinin birinde yemistim. Soya sosu ve sirkeyi eklemek ise arkadasimin verdigi diger bir tavuk tarifinden. Tam olarak ne oldugunu artik hatirlamasam da yemek dergilerindeki gastronomik tariflerden birinden de ilham aldigimi hatirliyorum.
    Adaçayi son derece aromatik bir bitki; o yuzden bir fiske kullanmak yeterli oluyor; hem az bir miktarla tadini gayet iyi veriyor hem de diger tatlari bastirmiyor.

    Sosu hazirladiktan sonra eger pirzolayi sosa yatirip bi gece ya da bir kaç saat bekletirseniz daha iyi sonuç alirsiniz. Ancak eger vaktim yok diyorsaniz, aninda etki eden bir sos oldugu için yine sonuç alirsiniz. Ben iki türlü de denedim ve sonuç aldim.

    Bence bu tarifi özel yapan sey hem gündelik menünün bir parçasi olacak kadar hazirlamasi basit olmasi; hem de muhtesem tadiyla misafir sofralarinda özel bir tad yakalamak isteyenler için pratik bir tarif. Bir tasla iki kus yani; hem kolay hem de gastronomik :-)

    Malzemeler (4 – 6 kisilik):

    6 adet tavuk pirzola

    Baharatli sosu için:
    2 – 3 kasik zeytinyagi
    4 – 5 dis sarimsak, soyulmamis
    Bir fiske adaçayi (yukaridaki yorumu dikkate almanizi öneririm)
    2 – 3 kasik kisnis tohumu
    2 – 3 kasik soya sosu
    4 – 5 defne yapragi
    2 mandalinanin suyu  (ya da portakal suyu)
    1 – 2 mandalina, soyulmus ve dilimlere ayrilmis 

    Yapilisi:

    1. Firini 200 derecede önceden isitin.
    2. Zeytinyagi, sarimsak, soya sosu ve baharatlari mandalina (ya da portakal) suyuyla karistirin.
    3. Tavuk pirzolayi firin kabina alin.
    4. Sosu pirzolalarin üzerine gezdirin.
    5. Mandalinalari aralara serpistirin.
    6. Firin kabinin üzerini aliminyum folyo ile kaplayin. Folyonun üzerine bir iki delik açmayi unutmayin.
    7. Pirzolayi firina vereceginiz zaman firinin isisini 180 dereceye getirin ve pirzolayi 20 – 30 dakika arasinda pisirin.

    6. adim - tavuk soslandi


    ADACAYINDA BAHARATLI TAVUK PIRZOLA


    Afiyet ve muhabbetle tüketin

    Wednesday, January 4, 2012

    SOFRA VE MUHABBET USULÜ TARHUN OTLU VE NAR EKSILI YARMA SALATASI (BUGDAY SALATASI)

    tarhun otlu ve nar eksili yarma salatasi
    Normalde yarma salatasini annem domates puresi, nar eksisi ve sarimsak kullanarak yapiyor. Biraz salata, biraz meze biraz da doyurucu diyerek yarma salatasi yapmaya karar vermistim; buzlugumda daha önceden haslayip hazir tuttugum yarma vardi. Ancak tarifi içindeki fazla miktardaki sarimsaktan dolayi tamamen degistirdigimi söyleyebilirim; hatta gururla sunarim; muhtesem olmus netekim!!! :-) 

    Bu salataya has bulusum nar eksisi ile kuru tarhun otunun karisimi oldu. Tarhun otunu kullanirken çok dikkatli olmanizi öneririm; çünkü gayet aromatik olan bu bitkinin tadi hem çok baskin hem de herkes tarafindan begenilmeyebilir. Ancak ben salataya o kadar az ekliyorum ki tarhunun aromasi hiç birseyin tadini bastirmiyor ancak kesinlikle salataya her tarafta tadamayacaginiz bir lezzet katiyor.

    Yeni yila girerken masamizi donattigimiz mezelerin arasinda yer alacak kadar iddiali bir tarif bence. Zevkle yedik :-)

    Bu arada yarmayi (ya da bugday) daha onceden haslayip buzlukta hazir tutuyorum. Taze haslanmisi gibi olmuyor bence ama acil durumlar için neden olmasin :-)

    Malzemeler: (2 kisilik)

    1 bardak yarma (asurelik bugday), haslanmis
    1 adet aci sivri biber
    4 – 5 adet kiraz domates, küp küp dogranmis
    1 – 2 kasik nar eksisi
    1 fiske tarhun otu kurusu
    Tuz

    Yapilisi:

    Bütün malzemeleri karistirin; iste bu kadar basit!!!! 

    tarhun otlu ve nar eksili yarma salatasi