Pages

Monday, May 21, 2012

İNCİR REÇELİ

incir reçeli
Bu sene hayatımda ilk kez reçel yaptım. Reçel yapımına ilk olarak karadut reçeli ile başlamış oldum (tarif için burayı tıklayın); bir kaç kişiye de ufak kavanozlarla hediye ettim ve gelen tepkiler de gayet iyiydi.

Reçelle aram pek yoktur aslında ama incir reçeli benim için farklıdır; o aroması, lezzeti, görüntüsü yok mu!

Incir reçelinin yapıldığı incirler bu aralar pazarlarda görülüyor; sanirim erkek incir bunlar (vakti zamanın birinde böyle birşey duymuşluğum vardır). Bir poşette 300 – 400 gram soyulmuş incir alabiliyorsunuz. Ilk denememi tek bir paket ile yaptım ve şeker oranını ½ tuttuğum için sanırım reçelim bozuldu malesef. Ama yılmadım; tezgahları terketmeden iki paket daha alıp ikinci denememde başarıya ulaştım. Ve risk almamak adına bu sefer konserve kapatır gibi kapattım reçel kavanozlarımı. 

Lezzetine diyecek yoktu; insanin kahvaltıda kendi yaptığı reçeli ayıla bayıla yemesi de ayrıca güzel bir hismiş tabii :)

Incir reçeli için oranlar:

Sanırım bozulmamasını garanti etmek adına şeker oranını en az 1/1 tutmak en iyisi (yani 1 kilo incire bir kilo toz şeker). Tabii damak zevkinize göre bu orani 1/ 1.5 da yapabilirsiniz (1 kilo incire 1.5 kilo toz şeker). Incir reçeli suyu kesinlikle içiyor; ben yine 1/1 oranında su kullandım ama suyu çok azaldı o yüzden 1’e 2 diyorum (yani bir kilo incir ve bir kilo şeker kullandığınız bir reçele 2 litre su)

Bir büyük kavanoz ile 370 gramlık bir küçük kavanoz reçel çıktı

Malzemeler:
Incir, soyulmuş ve yıkanmış (miktar vermiyorum; yukarıda altı çizili olarak belirttiğim yorumu dikkate alın)
Toz şeker (miktar vermiyorum; yukarıda altı çizili olarak belirttiğim yorumu dikkate alın)
Su (miktar vermiyorum; yukarıda altı çizili olarak belirttiğim yorumu dikkate alın)
3 – 4 adet karanfil
1 limonun suyu

Yapılışı:
  1. Inciri bir gece öncesinden şekerde beklettim; bunun için inciri yapacağım tencerenin altına bir sira incir bir sıra toz şeker şeklinde yerleştirme yaptım.
  2. Ertesi sabah suyunu, karanfilini ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte kaynattım. Kaynadıktan sonra da 25 -30 dakika boyunca ağır ağır kaynatmaya devam ettim.
  3. Konserve işlemi için: bir tencerede suyu kaynattım. Reçeli saklayacağım kavanozu ve yeni kapağını bu suya atıp spatula yardımıyla elimi yakmadan çıkarttım. Bu arada içine dolan suyun boşalması için kavanozu biraz bayrak sallar gibi salladım. Bir bez yardımıyla sıcak olan kavanozu tutup içine reçeli kepçe kepçe koydum. Kaynar su tenceresindeki kapağı alıp kurulayıp hemen reçelin üstüne kapattım ve sıkıca ağzını kapattım. Başaşağı gelecek şekilde ters çevirerek bir tepsiye yerleştirdim ve üzerini bir havluyla kapattım. Konservenizin olup olmadığını bir kaç saat sonra kapağının aldığı şekilden anlayabilirsiniz: konserve tuttuysa kapak içeri doğru biraz çukurlaşıyor.

incir reçeli


2 comments:

  1. insan ilk olarak cilek falan gibi banal receller yapar yawrum, sen ucmus gidiyorsun!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) reçelle pek aram yok ama incir reçeli favorimdir :)

      Delete

Yorum birakin