Pages

Wednesday, November 14, 2012

KIŞLIK DOMATES (EV YAPIMI DOMATES KONSERVESİ)



kislik domates
Bu yaz malesef dilediğim gibi kışlık hazırlığı yapamadım. Geçen sene herşeyi ilk kez hazırlamış olduğum için cesaret edip yayınlayamamıştım. Kışlık domates, buzluğa atılmış kışlık taze fasülye, bezelye, vişne hazırlamıştım. Hepsi de harika oldu açıkçası. 

Bu eylül ve ekimde de yavaştan başlarım diyordum ancak koşullar izin vermedi ve sadece kışlık domatesimi hazırlayabilmiş oldum. 

Kasım ayında ancak yayınlayabiliyorum malesef; bu senenin kışlık domatesini hazırlamak için çok geç bir zaman. Ancak önümüzdeki seneden itibaren tarifi kullanabilirsiniz. 

  • Kışlık domates ne zaman hazırlanmalı?


Kışlık domates yazın domateslerin tam zamanıyken yapılır. Ağustos ayından itibaren yapıma başlayabilirsiniz. Ben eylül ayının ortasında yaptım domateslerimi. Bir sonraki haftaya da kalabilirsiniz ancak bence daha fazla geçirmeyin. 


  • Neden kışlık konservemi evde hazırlamalıyım?

Şimdi biliyorum ki kimileri hazır konservenin maliyeti ile ev yapımı domates konservesinin maliyetini karşılaştırıp domates konservesini evde kendi hazırlamaya gerek görmüyor. Ben konservemi evde yapıyorum çünkü yazın domatesler kışa göre hormonsuz oluyor; domatesi kendim seçip alıyorum, içinde ne var biliyorum. Aynı zamanda lezzetli yaz domatesi ile yapılan konserve kışın yemeklere apayrı bir lezzet katıyor, burası da kesin.

 

Malzemeler:
9 – 10 kilo Çanakkale domatesi, yıkanmış 













10 – 11 adet cam kavanoz ve yeni kapak (eski kapaklarınızı kullanacaksanız yeniye yakın durumda olanları kullanın)
Tuz 

Yapılışı
  1. Domatesleri blenderdan geçirip püre haline getirdim (oldukça ince kıydırdım ancak su haline de getirmedim - bu şekilde zamandan tasarruf ediliyor ancak biraz sulu oluyor. Dilerseniz doğrayarak da yapabilirsiniz, bu şekilde daha az suyu çıkacaktır. )
  2. Derin ve geniş bir tencereye alıp üzerinde iki – üç parmak boşluk kalacak şekilde ocağa aldım ve ağır ile orta ateş arasında pişirmeye aldım. Pişme aşamasında gerekmedikçe karıştırmayın aksi takdirde domatesiniz sulanacaktır. Domatesin cinsine göre doğradığınızda suluysa karıştırmaya pek gerek olmayacaktır ancak suyu az, etli domates kullanıyorsanız dibine tutup tutmadığını kontrol etmek için bir spatula yardımı ile tencerenin dibinden artı işareti yapabilirsiniz. Kaynamaya başladıktan sonra 4 – 5 dakika içersinde renginin dönmeye ve kıvamının koyulaşmaya başladığını göreceksiniz; altını kapatabilirsiniz.
  3. Başka bir tencerede su kaynatıp cam kavanozu ve kapağını bu suya atıp spatula yardımıyla elimi yakmadan çıkarttım. Bu arada içine dolan suyun boşalması için kavanozu biraz bayrak sallar gibi salladım.
  4. Bir bez yardımıyla sıcak olan kavanozu tutup içine bir kepçe yardımıyla domatesi doldurdum. Üzerine bir çay kaşığı ile tuz serptim.
  5. Kaynar su tenceresindeki kapağı alıp kurulayıp hemen domatesin üstüne kapattım ve sıkıca ağzını kapattım. Başaşağı gelecek şekilde ters çevirerek bir tepsiye yerleştirdim ve üzerini bir havluyla kapattım. Konservenizin olup olmadığını bir kaç saat sonra kapağının aldığı şekilden anlayabilirsiniz: konserve tuttuysa kapak içeri doğru biraz çukurlaşıyor.
  6. Domatesler bitene dek bu işlemi tekrarladım.
  7. Konservelerinizi serin yerde saklayabilirsiniz (kışın balkonda saklıyorum)
 
Tarifle ilgili notlar

  • Çanakkale domatesi yerine fiyat olarak daha uygun olan ve yazın bu amaçla “konservelik” domates diye satılan domateslerden de kullanabilirsiniz. Genelde bu tür domateslerden yapılanlar daha ucuza mal oluyor. Ben çok miktarda yapmadığım için Çanakkale domatesini tercih ediyorum ve kışın gerçekten çok lezzetli konserve kullanmış oluyorum.  


2. adim
2. adim - domatesler hazir
3. adim

4. adim





5. adim

15 comments:

  1. ilk kez yapıyorum tarifi uyguladım bakalım nasıl olucak:)

    ReplyDelete
  2. Gecen yil bir komsum yardim etmisti, bu yil kendim yapicam insallah sizin tarifinizle. Yalniz kimileri rendeleyerek yapiyor, nedir fark?

    Rukiye

    ReplyDelete
  3. dograma rendeleme ya da makinadan geçirme arasina fark sulanmasinda; dograrsaniz en az sulaniyor; rende ve makinadan geçirme benzer

    ReplyDelete
  4. iri tuzdan koyacagim erirmi icinde?? birde sivi yag ne kadar olmali

    ReplyDelete
  5. sivi yag da üzerini kapatacak kadar koyabilirsiniz ama tuz koydugunuz için gerek yok :) ben bi kaç tanesine tuz bile koymayi unuttum; konservesini çok iyi mühürledigim için hiç bir problem, bozulma yasamadim.

    ReplyDelete
  6. Ben konserve yaptım ve yağı koymayı unuttum sorun olurmu

    ReplyDelete
  7. Pek iri doğrayıp biberde koyabilir iyiz merak��

    ReplyDelete
  8. Yaptım ama sanırım tuzu az gelmiş. Tuzunun az olması hemen bozulmasına sebep olur mu . Yada hepsini açıp biraz daha tuz ekleyip yeniden kaynatsam olur mu

    ReplyDelete
  9. konservesini guzel muhurlediyseniz olmaz. benim de tuz koymayi unuttugum oldu ve bozulma yasamadim. bence hic acmakla ugrasmayin

    ReplyDelete

Yorum birakin