Pages

Friday, December 7, 2012

HATAY MUTFAĞINA YOLCULUK

Beraber yemek yemeye bayıldığımız, çekinmeden yeni tatları keşfetmekten korkmayan bir grubumuz var. Daha önce bu grubun üzerinde mezelerimin hepsini denemişliğim de vardı; damak zevkine güvendiğim bu insanların yemeklerimi beğeniyor olması da bir sonraki tarifler için cesaret veriyor. 

Gurme grubumuzla (aslında kendi aramızda grubumuza verdiğimiz isim biraz daha başka ama yazmasam daha iyi olacak :)) ne zamandır yemekleri dillere destan Hatay’ı ziyaret etmeyi planlıyorduk. Aylar öncesinden biletlerimizi alıp Kasım sonunda yola koyulduk. 

Hatay’la ilgili izlenimlerime yer vermekten ziyade sadece yemekleri ile ilgili yorum yapacağım.
Yemekler inanilmaz lezzetli ve kaliteli. Ve aynı zamanda inanilmaz da ucuz.
Tattığımız herşeyin resmini çekmemişiz malesef ama resmi olanlar da insanın ağzının suyunun akmasına yetiyor da artiyor bile :)

Pöç Kasabı - Kağıt kebabı:
Kasaplarda yenilen kağıt kebabı bir Hatay klasiği. Bunu çarşıda bulunan Pöç kasabı adlı dükkanda yedik. Çarşıda bir çok kasap var ancak Vedat Milor’un programında burayı görmüş olduğumuz ve malesef hepsini deneyecek vaktimiz olmadığı için burayı tercih ettik. 

pöç kasabi'nda yedigimiz enfes ötesi kagit kebabi



Gerçekten enfesti. Yayık ayranı mükemmeldi (su gibi bardak bardak içtim). Yayık ayranı, salatası ve kebabı ilea dam başı 10 TL ödedik :) hesabı görünce cidden gözlerimize inanamadik :D


Künefe:
Künefeyi iki farklı yerde tatma imkanı bulduk. İlki çarşının ara sokaklarında yer alan Yusuf Usta’da; ikincisi de çarşının girişinde yer alan Kral Künefeci’de. Bir porsiyon künefe ve su adam başı 5 – 6 TL idi :) Enfesti. 

Yusuf Usta'nin enfes közde künefesi


Yusuf Usta’nın künefesi ile Kral’da yediğimiz biraz daha farklıydı. Kral’dakinin kadayıf kısmı daha çok revani gibiydi. 

Sveyka Restoranı:
Bu restoranda resmen sofrayı donattık. Biraz görgüsüzlük sınırına geldik açıkçası ancak 5 kişi olunca herkes herşeyden denemek isteyince böyle donatılmış bir sofra ortaya çıkıyor ister istemez. Pişman değiliz; bugun olsa bugun yine yaparız :)   

Liste olarak vermeye çalışacağım ama eminim bir iki şeyi unuttum. Buradaki bu enfes yemeklere adam başı ödediğimiz tutar 35 TL :D 

Sveyka sofrasindan bir kesit

Soframıza gelenler:  

Soğuk başlangıçlar: ali nazik, muammara (kapışıldı), abagannuş, humus (kapışıldı), zahter salatası (daha iyisini Șirinyer’de yedik), kitte turşusu (acur turşusu), tahinli yogurtlu patlican salatasi

sumakli Hatay salatasi

Ara sıcaklar: Oruk (içli köfte; ancak daha iyisini Istanbul’da yediğimiz konusunda hem fikirdik), mumbar dolması (çok lezzetliydi, ağır yağ tadı gelmiyordu), kabak kızartma (müessesenin ikrami. Harikaydı gerçekten, kabağın cinsi değişikti (ne olduğunu sorduk ama hatrımdan çıkmış) dışı kızarmış içi sulu kalmıştı), katıklı börek (çıtır çıtır enfes börek), kaytaz böreği

mumbar dolmasi, kitte tursusu ve geride ali nazik

kabak kizartmasi, geride katikli börek ve tahinli yogurtlu patlican salatasi


Ana yemekler: Aşur (Hatay’ın keşkeği; ben normalde keşkek pek sevmiyorum ancak buna gerçekten bayıldım), kiraz kebabı (kiraz sosunda sunulan enfes ötesi kebab), Sveyka kebabı (benim artık yemek yiyecek yerim kalmadığı için tadına dahi bakamadım)

Aşur
kiraz kebabi ve sveyka kebabi


Şirinyer Restoranı
Bu lokantayı denemek için Antakya’dan kalkıp İskenderun’a gittik ama değdi doğrusu. Izgarada pişmiş İskenderun’a ait jumbo karides; kendinden şekerli gibi enfes tatta. Herkes bayıldı. Balık söylemeyip karidese yumulduk :)

Mezeler burada da enfesti. Zahter salatası on numaraydı ; kaya koruğu çok çok iyiydi. Hatay’da humusu hem tereyağlı hem de zeytinyağlı seçenekleri ile yapıyorlar ; biz ikisini de deneyip gerçekten çok beğendik. Ancak tereyağlı olan sanki biraz daha enfesti :)

İskenderun’a ait enfes jumbo karides

Kahvaltı : Hatay’da yöresel kahvaltı burnumuzun dibindeymiş de geç farketmişiz. Kaldığımız otelin kahvaltısı enfesti. Oradan ögrendiğim kahvaltılık açmayı en kısa zamanda yapıp bloğuma ekleyeceğim :)

No comments:

Post a Comment

Yorum birakin