Pages

Monday, December 3, 2012

İSTANBUL USULÜ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

sarmasi zahmetli de olsa yemesi çok zevkli
Bu tarife İstanbul usulü zeytinyağlı yaprak sarması dememin nedeni, baharatlı, kuş üzümlü ve azıcık tatlı tarafından bir içle yapılmasından dolayı has meyhanelerde de rastlayacağınız türden olması


Tarifin uzunlugu göz korkutmasin; yeteri kadar detaylandirmaya çalistim. 

“Yok; ben safi ekşili bir sarma alayım” diyorsanız da, daha önce bir zeytinyağlı taze yaprak sarması tarifi paylaşmıştım; onu tavsiye ederim. Önceki tarifim her ne kadar sadece soğan, pirinç ve kuru nane üzerine kurulu olsa da son derece lezzetli; sofraya her koyduğumda kapış kapış gidiyor zira :)

Ben aslında içini biraz fazla hazırlamışım; o yüzden daha sonra dolmalık biber de doldurdum. Onun için de bakınız bundan bir sonraki tarif :) Bu için dolmalık bibere de çok yakıştığını söyleyebilirim. 

Tatli tarafından ve bir hayli zengin lezzetli bir yaprak sarması denemek isteyenler için buyrunuz tarif: 

Malzemeler (2 – 3 kişilik):

400 gr yaprak 

haslanmis yaprak











Büyük bir kupa bardağının yarısından biraz fazla beyaz pirinç
2 orta boy kuru soğan, ince kıyılmış

sogansiz bir yemek dusunulemez











2 – 3 kaşık çam fıstığı
3 – 4 kaşık dolmalik kuş üzümü

çam fistigi ve kus uzumu ekurisi











1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığından az kimyon
2 – 3 çay kaşığı kuru nane
1 – 2 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu (ya da tırnak büyüklüğünde 3 – 4 parça limon tuzu)
Sıcak su
Tuz 

Yapılışı:
  1. Taze yaprağı kaynar suya batırıp 1 – 2 dakika sonra çıkartın (ya da buharda pişirme yöntemiyle yumuşatın)
  2. Pirinci sıcak tuzlu suda 5 dakika bekletin.
  3. Zeytinyağını pilav tenceresine alıp yüksek ateşte ısıtın. Çam fıstığını ekleyip 1 – 2 dakika içinde fıstıklar renk değiştirene dek çevirin. Daha sonra çam fıstıklarını seçip bir tarafa ayırın.
  4. Soğanları yağa ekleyip 5 – 6 dakika pembeleşene dek kavurun. Süzdüğünüz pirinci ekleyip pirinç şeffaflaşmaya başlayana dek kavurun.
  5. Üzerini geçecek kadar sıcak suyunu ve kuş üzümünü ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.  Pirinçler suyu çekince yumuşaklığını kontrol edip pirinç çok çiğ kalmışsa yarım ya da bir çay bardağı kadar sıcak su ekleyerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirmeye devam edin. Amaç pirinçlerin pilav kıvamında pişmesi değil ancak çok çiğ kalınca da yaprakla pişme süreleri uzamış oluyor; o yüzden pişmeye yakın altını kapatacak ölçüde su koymaya dikkat ediyorum.
  6. Pirinçler yarı pişmiş kıvama gelince çam fıstığını, nar ekşisini, limon suyunu, şekerini, tuzunu ve baharatını ekleyip karıştırıp soğumaya bırakın.
  7. Sarma faslına gelince: içi yaprakların damarlı kısmına koyacağız. Yaprağın büyüklüğüne göre iç harcından alıp yaprağın geniş olan üst tarafına yakın olacak şekilde orta yerine istediğiniz kalınlıkta sigara şeklini vererek iç harçtan yerleştirin. Daha sonra harcın üst tarafında kalan yaprakları harcın üzerine doğru kapatın. Yanlarını da içe doğru kıvırarak rulo yapın. Sigara böreği yapar gibi bir işlem. Zeytinyagli oldugu için çok da ince sarmaniza gerek yok; ufak bir not.
  8. Taze yaprağın saplarını ve yırtık olup da kullanamadığınız yapraklari sarmayı pişireceğiniz tencerenin dibine yayın (bu şekilde sapların ekşi tadı da dolmaya geçmiş oluyor). Üzerine sarmaları yerleştirin (ben sapları dibe yerleştirmeyi unutmuşum; o yüzden yaprakların üzerine serpmek zorunda kaldım)
  9. Bir miktar suyu ve zeytinyağını karıştırıp tencerenin dibine tutmaması için sarmanların üzerine gezdirin.
  10. Kapağını kapatıp kısık ateşte 30 – 40 dakika pişirin. 

4. adim
iç harci

7. adim

8. adim

buzluga atilmak üzere

1 comment:

Yorum birakin