Pages

Tuesday, December 25, 2012

FELEMENK USULÜ KEÇİ PEYNİRLİ VE İSLİ ETLİ BALKABAĞI ÇORBASI



keçi peynirli ve isli etli balkabagi çorbasi
Belçika’da sık sık yapılan kış çorbalarından biridir balkabağı çorbası. Hani bizim için kışın mercimek çorbası neyse balkabağı çorbası da Belçikalılar için odur: soğuk günlerde lezzetiyle her daim afiyetle mideye indirilen geleneksel bir çorbadır. Ben de açıkçası ilk kez Belçika’da tanıştım. Ne yalan söyleyeyim ilk duyduğumda biraz önyargı ile yaklaşmıştım ancak daha sonra Belçika’da neden bu kadar sevildiğini çok iyi anladım. Gerçekten çok lezzetli ve kışın ihtiyacınız olan enerjiyi veren bir çorba. 
 
Bu hafta sonu pazara alışverişe çıktığımızda eşim balkabağını görünce balkabağı çorbası rica etti benden. Ben de hem eşimi kırmamak hem bloğumda Belçika mutfağından da örnek vermiş olmak adına kolları sıvadım. 

Şimdi paylaşacağım tarif aslında geleneksel balkabağı çorbası tarifinin biraz dışına çıkıyor. Ancak basit bir kaç dokunuş ile hem bütçe yakmayan hem de son derece gastronomik bir lezzet vaat ediyor. Aslında son derece geleneksel bir tarif uygulayacaktım amma velakin geleneksel tarifin bir çok kere paylaşıldığını görüp Felemenk sitelerinde tarif araştırmaları yaptım. Sonuçta één kanalının yemek programının sayfasında denk geldiğim bu tarifi denemeye karar verdim.  

Ben gerçekten içmelere doyamadım. Keşke pişirme aşamasında mutfağı dolduran kokuyu burada efekt olarak siz bu satırları okurken fıs fıs verebilsem :) 

Bundan sonra eğer mevsimi ise kesinlikle misafirlerime sunmak istediğim enfes çorba tarifi oldu. 

Yeni yıl yaklaşıyor; değişik ve gastronomik bir lezzet sunmak isteyenler için kesinlikle tavsiye ederim.

Malzemeler (6 – 8 kişilik)
1 kg. soyulmuş balkabağı, küp küp gelişigüzel doğranmış olacak

küp küp balkabağı











2 adet havuç, soyulup halka halka doğrayın
3 adet kereviz sapı, gelişigüzel doğranmış

kereviz sapı











2 orta boy soğan, gelişigüzel doğranmış
1 diş sarımsak
2 tane kakule
1 – 2 kaşık tereyağı
1 – 2 damla (fazla değil) zeytinyağı
100 gr. Keçi peyniri, küp küp doğranmış ya da ezilmiş 

keçi peyniri














50 gr. normal beyaz peynir
4 – 5 adet maydanoz, resimdeki gibi sapı ile bağlanarak buket haline getirilmiş (eğer elinizde varsa buketinizi taze kekik ve defne de ekleyin; bende yoktu o yüzden sadece kurutulmuş defne yaprağı kullandım)

maydanoz buketi














1 büyük defne yaprağı
1 lt. Tavuk suyu
Tuz
Karabiber
Yeteri kadar sıcak su
Üzeri için: isli et (kuru et ya da boşnak eti adı altında marketlerde kolayca bulabilirsiniz), ince kıyılmış (tabak başı 2 – 4 dilim şeklinde hesap ettim)

kuru eti marketlerde bulabilirsiniz












Yapılışı:
  1. Tencereye yağı alıp ısıttım. Soğanları atıp, kısık ateşte 1 -2 dakika çevirdim.
  2. Kereviz sapını ve havucu atıp kısık ateşte kavurmaya devam ettim. Sarımsağı ekleyip bir iki kere daha çevirdim.
  3. Balkabağını ekleyip karıştırarak bir iki dakika boyunca daha çevirdim.
  4. Kaküle tanelerinin içindeki çekirdeklerini kullanmak için dışındaki kabuğu soyup çekirdekleri tencereye ekledim; bu halde bir iki dakika daha çevirdim. Kaküle ile balkabağının bu kadar yakışacağı hiç aklıma gelmemişti doğrusu. Ah mutfaktan yükselen enfes aromatik kokular :)
  5. Tavuk suyunu, maydanoz buketin (ya da buke garniyi), defne yaprağını ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte ağır ağır pişmeye bıraktım (maydanoz buketi ve defne yaprağını daha sonra çorbanın içinden çıkartacağınız için yüzeyde kalmalarına dikkat edin). Vaktiniz varsa altının tutmaması için ara ara karıştırarak bir saat de olabilir bu süre; çok vakit yoksa yarım saat de olabilir. Ne kadar uzun pişerse o kadar iyi. Ben bir saat kadar ağır ağır pişirdim.
  6. Sebzeler iyice yumuşayıp balkabakları dağılınca maydanoz buketini ve defne yaprağını çıkartıp blender yardımı ile püre haline getirdim. Bu aşamada ben bir litre kadar daha sıcak su daha ekledim; tavuk suyum daha fazla olsaydı tavuk suyu tercih ederdim. Göz kararı olarak siz de su miktarını bu aşamada tekrar ayarlama yoluna gidebilirsiniz.
  7. Küp küp doğradığım peyniri çorbaya ekleyerek blender ile püre haline getirmeye devam ettim.
  8. Kısık ateşte bir taşım daha kaynattıktan sonra çorba aslında hazır hale gelmiş oluyor. Tuz ve karabiber ile tatlandırdım.
  9. Ancak bir adım daha ileri götürüp lezzeti bir miktar daha arttırmak için çorbayı süzgeçten geçirerek başka bir tencereye aktardım; böylece çorba kıvamlı hale geldi.
  10. Çorbayı tabağa alıp bu arada incecik kıydığım kuru eti tavada bir iki çevirip çorbanın üzerine serpiştirdim. 

Of gerçekten muhteşem lezzetli oldu :)


1. ve 2. adimlar
5. adim - kapagi kapali olarak pismek üzere

6. adim


6. adim

9. adim
Servise hazir çorba


keçi peynirli ve isli etli balkabagi çorbasi

2 comments:

Yorum birakin