KIYMALI KARNABAHAR GRATEN – PATATES PÜRESİ İLE |
Tarifi yine
één televizyonundaki programdan uyguladım ve gerçekten harika oldu. Eşim ayıla
bayıla yedi bilhassa :)
Malzemeler
1 adet ufak - orta boy karnabahar
Kıymalı harç için:
800 gr.
Kıyma (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Kurutulmuş baharat karışımı: kekik, biberiye,
adaçayı, kurutulmuş reyhan, kurutulmuş fesleğen
Zeytinyağı (tereyağı da olur)
Patates püresi için:
1 kilo
patates, soyulmuş
1 kilo patates (8 adet) |
Tereyağı
100 – 125
ml. süt
1
yumurta
Muskat rendesi
Tuz
Peynirli beşamel sosu için:
25 gr.
Tereyağı
30 gr.
un (2 – 3 kaşık)
200 gr.
Kaşar peyniri, rendelenmiş
Süt
(yarım litre kadar)
Muskat
rendesi
Tuz,
karabiber
Yapılışı:
- Patates püresinin yapılışı: patatesi ufak ufak doğrayıp kaynar suya attım; suya biraz tuz ekledim. İyice yumuşayana dek 20 - 25 dakika haşlayıp süzdüm.
- Patatesleri tekrar tencereye alarak patates ezicisi ile iyice ezdim. İçine sütü, yumurtayı ve muskat rendesini ekleyip karıştırdım. Haşlama suyuna tuz eklediğim için tuz atmaya gerek duymadım ancak siz damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz. Daha sonra dikdörtgen fırın kabımın dibine patates püresini güzelce yaydım.
- Karnabaharı dibinden bıçak yardımıyla oyarak düzgünce çiçeklerine ayırdım. Düdüklümün buharda pişirme özelliğini kullanarak çok yumuşatmadan 6 – 7 dakika pişirdim (siz haşlayarak da yapabilirsiniz). Daha sonra soğuk sudan geçirip bir kenara aldım.
- Kıymalı içinin hazırlanması: Bir tavaya tereyağını alıp kıymayı bloklar halinde bıraktım. Çatal yardımıyla de parça et halinde kalacak şekilde azıcık ezdim. Baharatını, tuzunu ve karabiberini ekleyerek pişirdim.
- Dikdörtgen fırın kabımın dibine patates püresini yaymıstim. Bunun üzerine kıymalı harcı yaydım; ara ara çatalımın ucuyla çok az az bastırdım. Buradaki amaç kıymayı pürenin içine gömmekten ziyade kıyma ile pürenin birleşmesini sağlamak.
- En son olarak da çiçeklerine ayırdığım karnabaharın çiçekleri üstte kalacak şekilde teker teker kıymanın üzerine yerleştirdim.
- Peynirli beşamel sosu için: bir tavada tereyağını alıp unla beraber ağır ateşte kokusu çıkıp da topak topak olana dek unu kavurdum (ama unun kahverengi olmaması gerekiyor) Üzerine tel çırpıcı ile sürekli çırparak ve azar azar süt ekledim. Süt ekledikten sonra bir sure sadece çırpıcı ile karıştırdım; sos koyulaşmaya başlayınca bir miktar daha süt ekleyerek karıştırma işlemine devam ettim. Sos kıvamını bulana dek sürekli bu işleme devam ettim. Sos kıvamını bulunca peynirin üçte ikisini ekleyerek sosta erittim. Daha sonra muskat rendesi ile tatlandırdım.
- Fırınımı 180 derecede ısıtıp peynirli beşamel sosunu karnabaharın üzerine gezdirdim.
- Rendelenmiş peynirin kalan kısmını da sosun üzerine gezdirdikten sonra fırına verip üzeri kızarana kadar fırında pişirdim.
1. adim - patatesi hasladim |
2. adim - haslanmis patatesi ezdim |
2. adim - patates püresini firin kabina yaydim |
4. adim - kiymali iç |
5. adim - kiymali içi patates püresinin üzerine yaydim |
6. adim - az haslamis oldugum karnabahar çiçeklerini diger malzemelerin üzerine yerlestirdim |
7. adim - Peynirli beşamel sosu hazirladim |
8. adim - Peynirli beşamel sosunu karnabaharin üzerine gezdirdim |
9. adim - karnabahar grateni 180 derece firinda üzeri kizarana kadar pisirdim |
Tarifle
ilgili notlar:
- Benim kullandığım tarifte kıyma miktarı 800 gr. Olarak verilmiş. Benim evimde 300 gr. Kıyma kalmış olduğu için 300 gr ile yaptım ancak kıymanın eksikliğini ciddi anlamda hissettim; 300 gr. Yetersiz oldu açıkçası.
- Muskatla daha önce tanışık değilseniz muhakkak edinin; püre gibi şeylere çok yakışıyor. Tadı kendine has ve son derece güçlü o yüzden kullanırken miktarında dikkatli olmakta fayda var.
- Patates püresini kendiniz hazırlayınca pürüzsüz bir püre elde etmek çok uzun zaman istiyor ve aslında çok da zor. Evde yapılmış patates püresinin şanı bir nevi azıcık ağza gelen tam ezilmemiş patates parçaları ile yürüyor :)
No comments:
Post a Comment