BEYAZ PİRİNÇ PİLAVI |
Bu
tarifi kendisi de blog yazarı olan bir takipçimin ricası üzerine paylaşıyorum. Her ne kadar bu isteği gerçekleştirmede bir hayli
zaman geçirmiş olsam da yine de işini görmesini umuyorum.
Pirinç
pilavı her ne kadar kolay gibi görünse de tane tane olan, lapalaşmamış ve lezzeti
yerinde pilav yapmak aslında çok da kolay değil. Bu yüzden bu yazıyı kaleme alırken kuru kuru tarif vermek yerine tüm püf noktalarını paylaşarak yapmaya çalıştım. Umarım faydalı olabilirim :)
Malzemeler
(2 – 4 kişilik)
1 kupa
bardağı beyaz pirinç (bkz. Tarifle ilgili notlar 1)
1 – 2
kaşık tereyağı
1 + 1.5
su bardağı sıcak su
Tuz
Yapılışı
- Öncelikle beyaz pirinci sudan geçirip bir kâseye aldım; üzerine bir bardak sıcak su döküp yarım saat beklettim. (bkz. Tarifle ilgili notlar 2)
- Teflon tencereme tereyağı alıp erittim (tereyağını kesinlikle kahverengi rengine döndürmüyoruz; yani yakmıyoruz); köpüklenmeye başlayınca süzmüş olduğum pirinci ekledim ve pirinci kavurmaya başladım. 1 – 1.5 dakika sonra pirincin topaklanır gibi olduğunu göreceksiniz. Bu süre kavurmak için yeterli olacaktır (bkz. Tarifle ilgili notlar 3)
- 1.5 bardak kaynar suyunu ekleyip pirinçlerin üzerini örtecek şekilde karıştırdıktan sonra tuzunu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bıraktım. Pirinç göz göz olduğunda pilavınız hazır (bkz. Tarifle ilgili notlar 4) Karıştırma işlemi ise sofraya koyma aşamasında olacak.
- Pilav tenceresinin üzerine kâğıt havlu serip kapağını kapatıp 20 dakika kadar pilavınızı dinlendirirseniz daha güzel sonuç alırsınız. Pilavınızı en son aşamada sofraya koyacakken karıştırın.
BEYAZ PİRİNÇ PİLAVI |
Tarifle
ilgili notlar
- Pilavınızın güzel olması için aslında pirincinizin de kaliteli ve taze olması gerekir. Ben mutfağımda Reis Bakliyat’ın Gönen Yöresi’ne ait Baldo pirincini kullanıyorum. Alternatif olarak BİM marketteki Efsane markalı pirincin de beğeneni çok; ancak benim favorim Reis. Başka markaları dışlamış gibi olmak istemem ancak yorumlarımı denediğim ürünlerle sınırlı tutmak daha doğru olacaktır. Özet olarak iyi kalite ve bulunduğunuz yıla ait mahsül kullanmaya dikkat edin.
- Bu kadar
vaktiniz yoksa şunu diyebilirim: en az 5 dakika sıcak suda beklemiş olmalı
pirinciniz. Süreniz kısa olacaksa (örneğin 5 – 10 dakika gibi) tarifle ilgili
notlar kısmının 4. Maddesine göre davranın; ölçünüz bu şekilde 1 bardak pirince
2 bardak sıcak suya çıkabilir.
- Pirincinizi çok kavurursanız pilavınız kuru olur. Azıcık topaklanır gibi olmaya başlaması yeterli.
- En son aşamada pirinç suyunu çekmeye yakın ya da hemen ocağın altını kapattığınızda pirincin pişip pişmediğini kontrol edin. Bu işlemi pilavı karıştırmadan yapmanız gerek; çünkü su eklemeniz gerekiyorsa ve siz pilavı karıştırmışsanız pirinç ezilebilir. Kontrol ettiğinizde pirinç hala sert geliyorsa yarım bardaktan fazla olmamak koşuluyla sıcak su ekleyip yine kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak pişirmeye devam edebilirsiniz. Eskiler pirinci 1’e 2 oranında (bir bardak pirince iki bardak su) yaparlardı ancak biz pirinci sıcak suda dinlendirdiğimiz için 1.5 bardak yeterli geliyor.
No comments:
Post a Comment