PASTIRMALI PEYNİRLİ GÜLLAÇ BÖREĞİ |
Herkese
merhaba,
Güllaç
benim çok sevdiğim bir tatlıdır; Ramazan’ın olmazsa olmazlarındandır. Şu ana dek hiç kendim evde güllaç hamuru hazırlamadım ve hep hazır ürünler kullandım ama yine de
sonuçtan hep memnun kaldım. Bugün paylaşacağım tarifi de hazır güllaç yaprakları ile hazırladım. Ve işin güzel yanı şu ki artık marketlerde 100 gr.’lık ufak boy güllaç yaprağı paketleri bulunabiliyor. Ben de bu bu dillere
destan bir güllaç böreğini bu ufak boy güllaç yaprağı ile hazırladım.
Açıkçası güllaçtan börek yapıldığını yemek dergilerimin birinde gördüm. Ben yine kendi tarifimi oluşturdum. Sonuçtan son
derece memnunum; güzel sofralı bol muhabbetli Ramazan sofralarına çok güzel gidecek bu tarifi sizlerle paylaşmaktan da keza.
Malzemeler
100 gr.
Güllaç yaprağı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Banyosu için:
200 ml.
Süt
150 gr.
Krema
1 yemek
kaşığı tereyağı
1 yumurtanın
akı
İç malzemesi
100 –
150 gr. Yağsız beyaz peynir (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 adet
kapya biber, közlenip kabukları soyulmuş
(bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 – 3
dilim çemensiz pastırma, ufak küpler halinde doğranmış
Üzeri için
1 yumurtanın
sarısı
Servis
için: dövülmüş ceviz
Yapılışı
- Böreğin banyosu ile başladım: bir tencereye tereyağını alıp ocağın en ufak gözünde kısık ateşte erittim; hemen sütünü ekleyip tel çırpıcımla çırparak karıştırdım. Burada amaç pişirmek değil; sadece malzemeleri ılıtarak birbirine karışmasını sağlamak. En son da kremasını ekledim ve hemen altını kapatıp tel çırpıcı ile karıştırdım. Yumurta akını da ekleyip iyice çırptım.
-
Fırın kabının dibini ve kenarlarını tereyağı ile yağladım. Bir yaprak güllaç alıp çok ufaltmadan kabın şekline uygun olarak kestim ve kaba yerleştirdim. Bir – iki kepçe banyo karışımından gezdirdim; kepçenin tersi ile iyice yayarak mümkün olduğunca yaprağın emmesini sağladım. Banyo karışımını her seferinde öncelikle karıştırın ki tereyağı üstünde kalmasın. Bu şekilde dört yaprağı her bir katmanı ıslatarak üst üste yerleştirdim. Benim paketimin içinden 13 adet yaprak çıktığı için ve ben iç malzemesini iki katmanda pay etmek istediğim için yaprakları dörder dörder katmanlara böldüm.
- Bu şekilde her bir dörtlü katmanın üzerine iç malzemesinin yarısını yaydım.
- Tüm yerleştirme işi bitince üzerine yumurta sarısını sürüp 5 – 10 dakika börek tüm malzemeyi iyice emene dek dinlendirdim.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika üzeri kızarana dek pişirdim. Üzerine dövülmüş ceviz serperek servis yaptım. Böreği servis yapmadan önce bir kaç saat dinlendirdim; sonuç böyle daha güzel oluyor.
Böregin banyosu: süt, krema, tereyagi |
2. adim - güllaçlari 4 katman olarak yerlestirdim |
3. adim - güllaç böreginin iç malzemesinin yarisini yerlestirdim |
2 ve 3. adim - iç malzemesinin üzerine 4 yaprakli katman yaydim |
4. adim - güllaç böreginin üzerine yumurta sarisi sürdüm |
PASTIRMALI PEYNİRLİ GÜLLAÇ BÖREĞİ |
PASTIRMALI PEYNİRLİ GÜLLAÇ BÖREĞİ |
Tarifle
ilgili notlar
- Güllaç yaprakları üçgen şeklindeydi benim kullandığım pakette. 13 adet yaprak çıktı. Ben makas kullanarak kesiyorum; siz elinizle kırarak da kolaylıkla parçalara ayırabilirsiniz.
- Güllaç için çesitli markalar var; Saffet Abdullah ile daha iyi sonuç aldim zira diger denedigim bir marka fazlaca tuzsuzdu.
-
Krema ile böreğinizin tadının yumuşacık olacağına emin olabilirsiniz :) Alternatif olarak yoğurt da kullanabilirsiniz. Ancak tat olarak kremalı versiyondan bir miktar daha tuzlu olur böreğiniz.
-
Beyaz peynir yerine lor peyniri de kullanabilirsiniz. Ben yağsız beyaz peynirimi 10 dakika suda dinlendirerek kullandım; böylece fazla tuz miktarını damak zevkime göre ayarlamış oldum. Ancak unutmayın ki güllaç yaprakları öncelikli olarak bir tatlı malzemesi olduğu için tuzsuz. Peynirin tuzunu ne kadar azaltırsanız böreğinizin tadı da o kadar tuzsuz olacak. Ben o yüzden tuzsuz lor yerine yağsız beyaz peynirini tercih ettim; tuz dengesi daha yerinde oldu.
- Kapya biberi kendim közlüyorum; cam şişede satılan hazır közlenmiş kapya biberden kullanmıyorum. Közleme için ızgaramı kullanıyorum ancak siz dilerseniz kapya biberlerini alüminyum folyoya sararak ocağın üzerinde de közleyebilirsiniz. Alternatif olarak da biberlerinizi soteleyerek yumuşatma yoluna da gidebilirsiniz.
No comments:
Post a Comment