Pages

Wednesday, August 20, 2014

KALAMARLI, SEMİZOTLU KİNOA SALATASI



KALAMARLI, SEMİZOTLU KİNOA SALATASI
Herkese merhaba,

Blogumdaki ilk kinoalı tarif bu, ancak son olmaz diye düşünüyorum :) Kinoanın çok faydalı olduğunu duymuştum ve ilk olarak BigChefs’te yemek denk geldi, sanırım onlar da menülerine bu sezon dahil ettiler zira daha önceki yıllarda gördüğümü hatırlamıyorum.  Orada yediğim salataya gerçekten çok yakıştırmıştım ve bloguma da kinoalı bir tarif eklemeyi aklıma koydum. 

Bu tarif tamamen benim eserim; her hangi bir yerden uygulamış değilim. Elimde olan malzemelerden ve daha önce denediğim bazı tatlardan yola çıkarak oluşturdum. Ortaya son derece lezzetli ve doyurucu bir salata çıktı. Bu salatayı tek başına bir öğün olarak ya da sıcak başlangıç olarak tüketebilirsiniz. Misafir sofralarına da çok yakışır. Eşimin verdiği tek kritik, hellim peynirini pek yakıştıramamış olması oldu ancak benim hoşuma gitti. Herkesin damak zevki farklılıklar gösterebildiği için tarifle ilgili notlar kısmında dikkat çektiğim noktalara göz atmanızı tavsiye ederim. 

Salatada denediğim tek şey kinoa olmadı; daha önce Ege mutfağı ile ilgili olarak bahsini duymuş olduğum ancak İstanbul’da hiç görmediğim yeşil limonlarla yaptım salatamı. Nereden bulduğumu merak edenler iletişime geçsinler, blogda reklam yapılıyor olmasın sonra ;) Güney Asya seyahatlerimizde tadına ve kokusuna bayıldığımız, burada da kilo fiyatı bir hayli fiyatlı olarak satılan misket limonun tadına benzer bir tadı var. Gerçekten çok hoştu aroması ve kokusu. Tavsiye olunur. 

Bu arada blogumda kinoa ile deneyebileceğiniz peynirli mantarlı ve bulgurlu ıspanak salatası adı altında başka bir tarif de yayımlamıştım; o tarifi ben ince bulgurla yapmıştım ve enfes olmuştu. Ancak tarifin orjinali kinoa ile, ve kinoa ile yeni tanışıyorsanız o tarifi de tavsiye ederim.



Malzemeler (2 – 4 kişilik)

1 çay bardağı kinoa (bkz. Tarifle ilgili notlar)
1/2 tablet et bulyon
Yarım demet semizotunun yaprakları, yıkanmış
1 adet hellim peyniri (bkz. Tarifle ilgili notlar)
8 halka kalamar (bkz. Tarifle ilgili notlar)
 1 adet domates, 8 dilime bölünmüş
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Zeytinyağı

Salata sosu için
2 – 3 adet taze nane yaprağı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 – 3 adet yeşil limonun kabuklarının rendesi ve suyu (bkz. Tarifle ilgili notlar)
2 – 4 sarımsak, dövülmüş
½ çay kaşığı şeker
½ çay kaşığı tuz
Sızma zeytinyağı

Yapılışı
  1. 2 - 3 çay bardağı suyu kaynattım; içine yarım tablet et bulyon kırıp erittim. Kaynayan suya kinoayı atıp ara sıra karıştırarak kinoa suyunu çekip yumuşayana dek kısık ateşte pişirdim.
  2. Salatanın sosu için sızma zeytinyağı ve limon suyu hariç tüm malzemeleri bir mortara alıp iyice özdeşleşene dek ezdim. Daha sonra zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek iyice çırptım.
  3. Kalamarları 2 kaşık salata sosuna buladım ve 10 – 15 dakika bu sosta dinlendirdim. Izgara tavamı kızdırıp azıcık zeytinyağında kızartarak arkalı önlü pişirdim. Bu esnada 30 saniyede bir kalamarları çevirdim.
  4. Hellim peynirini pişirip (bkz. Tarifle ilgili notlar) serçe parmağının yarısı boyutunda kalemler şeklinde doğradım.
  5. Servis tabağına semizotu alıp kinoa, pişmiş kalamar ve hellim peyniri ile karıştırdım. Üzerine salatanın sosunu ekleyip tekrar iyice karıştırarak servis yaptım. 

salatanin sosu için: sarimsak, yesil limonun kabuklari, seker, tuz, nane yapragi ve kirmizi pul biberi ezdim

3. adim - kalamarlari marine ettim

1. adim - haslanmis kinoa

KALAMARLI, SEMİZOTLU KİNOA SALATASI


Tarifle ilgili notlar
  • Eğer kinoa salatanızı tek başına tüketecekseniz, miktarını iki katına çıkartabilirsiniz. O zaman haşlama suyunu da iki katına çıkartın.
  • Eşim salataya hellim peynirini pek yakıştıramadığını söyledi; ancak ben beğendim. Damak zevkinize göre eklememeyi tercih edebilirsiniz.
  • Ben dondurulmuş halka kalamar kullandım; tazesi ile çok daha güzel olacaktır.
  • Nane miktarını sınırlı tutmakta fayda var; az olabilir ama tat dengesi açısından kesinlikle bol olmamalı.
  • Yerli yeşil limon Ege’de tüketilen ancak İstanbul’dan pek bilmediğim bir limon. Aroması muhteşem; Güney Asya’nın misket limonu ile bildiğimiz sarı limon arasında hoş bir rahiyası ve aroması var. Elinizde yoksa ve sarı limon kullanacaksanız salatanız yine güzel olur ancak yeşil limonun o kendine has tadı ve kokusundan feragat etmiş olacaksınız.

No comments:

Post a Comment

Yorum birakin