Vişnenin mevsimiyken
vişneli mamüllere ve dolayısıyla da tariflere devam :) reçeli ben yapmadım, annem yaptı. Ben de tüm püf
noktalarını not edip bloğumda paylaşıyorum :)
Vişne reçelimizi dün
yaptık ve bugün kahvaltıya koyduk; tadı, rengi, kokusu enfesti enfes! Tavsiye ederim, vişne mevsimi henüz geçmemişken muhakkak yapın.
Malzemeler
1 kilo aşılı vişne (bkz. Tarifle ilgili
notlar)
1 çay
bardağı su
1 kilo şeker (bkz. Tarifle
ilgili notlar)
1 çay
kaşığı limon tuzu
Yapılışı
- Vişneleri geniş bir çelik tencereye aldık. Üzerine toz şekeri boca edip iki üç saat şekerde beklettik.
- Tencereyi ocağa aldık. İlk etapta fazla sulanmayacağı için vişneler dibine tutmasın diye bir çay bardağı su koyup ocağın en büyük yerinde altını kaynar şekilde bir iki taşım kaynattık. Bu çok uzun sürmeyecek ve biz de bu arada ocağın başından ayrılmıyoruz.
- Vişne tanelerini süzgeçli kaşık yardımıyla bir tabağa aldık. Kıvam alması için yüksek ateşte kaynamaya devam edecek bir yandan.
- Süzgeç ile bir cam tabağa damla reçelimiz dökülene kadar yüksek ateşte kaynattık. Ne zaman ki reçel tabağa damla damla akıyor; reçelin kıvamı olmuş demektir.
- Bu işlemden sonra taneleri tekrar tencereye boşalttık ve iki üç dakika kaynamaya bıraktık.
- Bir çay kaşığı kadar limon tuzu reçele kattık ve bir taşım daha kaynattık. Ocağın altını söndürdük. Reçel hala sıcakken reçeli kavanozlara doldurduk. Reçel tamamen soğuyunca da kapaklarını kapattık.
1. adim - Vişneleri geniş bir çelik tencereye aldık. |
1. adim - Üzerine toz şekeri boca edip iki üç saat şekerde beklettik. |
2. adim - Vişneleri bir iki taşım kaynattık |
3. adim - Vişne tanelerini süzgeçli kaşık yardımıyla bir tabağa aldık. |
VİŞNE REÇELİ |
Tarifle
ilgili notlar
- Vişnenin suyunu kaybetmemek için çekirdeklerini ayıklamadık. Dilerseniz ayıklayarak da yapabilirsiniz. O halde tencereye suyunu da ekleyin ve bir çay bardağı su koymadan yapın. Biz bunu tercih etmiyoruz çünkü tanelerde tat kaybı oluyor.
- Bizim kullandığımız vişne aşılı idi; aşısız vişne aşılı vişneye göre daha ekşi olacağından vişneniz aşısız ise şeker miktarını 1 kilo aşısız vişneye 1.5 kilo toz şeker olarak tutabilirsiniz.
- Reçeli harlı ateşte kaynattığımız için reçelin kıvamını bulduğu toplam süre çok uzun olmayacak; bu yüzden her aşamada bir - iki taşımdan fazla kaynatmamakta fayda var. Reçelin kıvamının tuttuğunu cam tabakta test ederken suyunun sicim gibi, ya da su gibi dökülmemesi gerekir; tam tersine damla damla, nazlı nazlı akıyorsa olmuş demektir :)
No comments:
Post a Comment