Pages

Friday, January 30, 2015

SURİMİ SALATASI


SURİMİ SALATASI
Herkese merhaba,

Suriminin tadını pek bir seviyorum. Daha önce bir kaç adet içinde suriminin geçtiği tarif yayınlamıştım; bu sefer yayınlayacağım tarif ise aslında en çok kullanılan ve en pratik olan tarif: sandviç için ya da ekmek üzeri olarak tüketmek üzere bir salata şeklinde hazırlamak. 

Canım pek bir şeyler yapmak istemediği bir günde benim için pratik ve lezzetli bir kurtarıcı oldu. Aynı şekilde bu tarifi parti yiyeceği olarak ya da misafirlerinize minik ekmek dilimleri üzerinde atıştırmalık olarak hazırlayıp sunabilirsiniz. 

Thursday, January 29, 2015

HİNDİBA SALATASI



HİNDİBA SALATASI

Hindiba benim Belçika’da tanıştığım sebzelerden bir tanesi. Belçika’nın iklimi pek  çok çeşide izin vermese de hindiba yetişiyor ve bu yüzden de yerel mutfakta sıklıkla tüketiliyor. Daha önce Belçika mutfağından bir kaç tarif paylaştım hindibayı kullandığım, ilginizi çekiyorsa blogun arama motoru yardımı ile bulabilirsiniz bu tarifleri. 

Bu tarifte hindibayı çiğden kullandım; hindibanın kendine has hafif acımsı tadını meyve ile dengelemek gerekti. Sonuçta da ortaya çıkan çıtır çıtır yenen, tazecik ferahcık bir salata :-)

Wednesday, January 28, 2015

KURU BÖRÜLCELİ ETLİ ARAPSAÇI

KURU BÖRÜLCELİ ETLİ ARAPSAÇI
Herkese merhaba, 

Uzun zamandır blogumda paylaşılmayı bekleyen tarifler duruyor bir kenarda. Bugün el atıyorum ve ilk tarif benim bu çok sevdiğim arapsaçı yemeğinin tarifi. Bu tarif aslında daha önce yediğim ve blogumda yer verdiğim bir kaç tarifin yeniden yorumlanmış hali. Sonuçtan gerçekten çok memnunum. Yemeğin görüntüsü pek iç açıcı olmayabilir ama esas olan lezzettir :)

Arapsaçını tanımayanlar olabilir: Osmanlı saray mutfağında yer verilirmiş; bir de tabii ki Girit mutfağında. Tadı gerçekten çok aromatik ve kendine has. Pazarlarda ot satan tezgah muhakkak bulursunuz; edinmek pek zor değil diye düşünüyorum. 

Kuru börülce de genelde piyaz olarak tüketilse de yine Girit mutfağında ot yemeklerinin içinde kullanılıyor. 

Tuesday, January 13, 2015

CALIFORNIA ROLL


CALIFORNIA ROLL
Bundan bir önceki tarifim ebi nigiri oldu; şimdi de sırada Batı dünyasının Japonların kadim sushi kültürüne getirdikleri bir yorum olan California roll tarifi var. Sushi çiğ balıkla özdeşleşmiş olsa da çiğ balıkla arası iyi olmayanlar için lezzetli bir alternatif olmuş California roll. Japonya’da bulunur mu bilmiyorum ancak Avrupa’da ya da California sushinin anavatanı olan Amerika’da menülerde muhakkak bulunur. 

Ebi nigiri’de anlatmıştım ama madem ayrı yazı olarak blogda yer alacak; burada da belirteyim: Sushi genellikle 6’lı setler olarak bir kaç çeşit halinde hazırlanıp tüketiliyor. Pirincini hazırlarken biraz göz kararı gitmeniz gerekecek bu yüzden. Ben bu sefer sadece ebi nigiri hazırlamadım; 15 adet california roll, 6 parça somon nigiri ve 15 adet maki de vardı hazırladığım sette. Bu kadar sushi iki ila dört kişi arasında bir sofra için yeterli. Ve bu kadar sushi için 2 su bardağı callrose (ya da sushi) pirinci ile bu ölçüde pirincin istediği kadar pirinç sirkesi ve şeker kullandım. Bu yüzden genel olarak yapmanız gerekenleri anlattım; miktarları ayarlamak size kalmış. Bir de sushi seti olmadan sushi yapılamayacağınışünenler olabilir diye söyleyeyim: sushi setine ihtiyaç yok; herşey bir havluya ve streç filme bakıyor ; detaylar tarifte :)

Monday, January 12, 2015

EBI NIGIRI SUSHI



EBI NIGIRI ve SOMON NIGIRI SUSHI
Ebi nigiri sushi çiğ balıkla arası iyi olmayanlar için güzel bir alternatif. Karidesin yumuşacık tadı pirinçle, soya sosuyla, wasabi sosu ve zencefil turşusu ile buluşunca muhteşem oluyor. Zencefil turşusu mu dedim? Herhangi bir zencefil turşusu değil bu, kendi ellerimle yaptığım muhteşem ötesi turşu :)

Sushi genellikle 6’lı setler olarak bir kaç çeşit halinde hazırlanıp tüketiliyor. Pirincini hazırlarken biraz göz kararı gitmeniz gerekecek bu yüzden. Ben bu sefer sadece ebi nigiri hazırlamadım; 15 adet california roll (tarifi gelecek), 6 parça somon nigiri (tarifi burada) ve 15 adet maki de (tarifi burada) vardı hazırladığım sette. Bu kadar sushi iki ila dört kişi arasında bir sofra için yeterli. Ve bu kadar sushi için 2 su bardağı callrose (ya da sushi) pirinci ile bu ölçüde pirincin istediği kadar pirinç sirkesi ve şeker kullandım. Bu yüzden genel olarak yapmanız gerekenleri anlattım; miktarları ayarlamak size kalmış

KIRMIZI HAVYAR VE LABNELİ DİP SOS


KIRMIZI HAVYAR VE LABNELİ DİP SOS
Party food dediğimiz cinsten bir tarif var şimdi blogda. Kardeşimin ısrarları üzerine ben de denedim ve hakkatten de dediği kadar güzel birşey bu :) Kendisi her sene şirketçe yaptıkları yeni yıl organizasyonunda denk gelmiş; orada patronu bu sosu ince grissini ile ikram etmiş. Biz ise kahvaltılık olarak denedik ve bu şekilde de kahvaltı soframıza güzellik kattı; fotoğraftan da anlayacağınız üzere simit ile beraber tükettik ve çok beğendik. 

Sunday, January 11, 2015

GARI (ZENCEFİL TURŞUSU)


ZENCEFİL TURŞUSU (GARİ)
Zencefil turşusu ile suşiyi keşfettiğim zaman tanışmıştım; o zamandan beridir bayılarak tükettiğim birşeydir. Geçenlerde bloğumda paylaştığım sushi tarifi yazısında da belirttiğim gibi Japon öğrencilerle organize ettiğimiz akşam yemeğinde sushi vardı ancak malesef zencefil turşusu yoktu. Sushi ile hasret gidermiş olmanın verdiği motivasyonla zencefil turşumu kendim yapmaya karar verdim; zira yapımı çok pratik ve bir kaç malzeme ile halloluyor. Yazıyı yayına sokmadan önce sonucu bekledim; ve kendim yaptım diye demiyorum ama mükemmel olduğunu söyleyebilirim :)

Saturday, January 10, 2015

ZEYTİNLİ DOMATESLİ TAGLIATELLE



ZEYTİNLİ DOMATESLİ TAGLIATELLE
Herkese merhaba, 

Yine lezzetli bir makarna tarifim var. Tam İtalyan usulü aslında; zira İtalyanların benim tarifini verdiğim tarzda ancak içine ançüvez ya da kapari de ekleyerek yaptıkları bir spagetti tabakları var: spaghetti alla puttanesca. 

Aşağıda verdiğim tarifte tagliatelle yerine spaghetti de kullanabilirsiniz demeye gerek var mı bilmiyorum. Hatta kapari ve ançüvez de ekleyebilirsiniz. Önemli olan baharatlar; tazeleri elinizde varsa lezzet çok daha zengin olacaktır. Biraz damak zevkinize göre göz kararı miktarlarda kullanmayı da tercih edebilirsiniz malzemelerinizi.  Tarifle ilgili notlar kısmına muhakkak göz atın derim; afiyet olsun şimdiden :)

Friday, January 9, 2015

BOL BAHARATLI KIYMALI NOODLE SALATASI



BOL BAHARATLI KIYMALI NOODLE SALATASI
Herkese merhaba, 

Bildiğiniz gibi Güneydoğu Asya mutfağı ile aram çok iyi; çok severek tüketiyorum. Zaman zaman canım öyle istiyor ki hemen kolları sıvayıp güzel bir salata patlatıyorum zira salata yapımı bana çok kolay geliyor ve aynı zamanda noodle salataları son derece doyurucu oldukları için başlıbaşına bir öğün niyetine de gidebiliyor. 

Bu seferki tarifi tamamen kendi kafama göre ve açıkçası elde olan bir kaç malzemeyle de olsa Tay salatası krizimi bastırmak için oluşturdum. Normalde Tay mutfağında baharatların tamamen tazeleriyle yoğun bir aroma sağlanıyor ancak bu sefer benim elimde hiç birşeyin tazesi yoktu. Göz kararı bir salata yaptım ama sonuçtan inanılmaz memnun kaldım. 

Tuesday, January 6, 2015

AVOKADOLU SURİMİ SALATASI



AVOKADOLU SURİMİ SALATASI
Yeni yıl soframızda yer verdiğim bir başlangıç oldu; herkesten tam not aldı. Bir önceki yeni yıl yemeğimizde de yine avokado ile buna çok benzer başlangıç tarifleri paylaşmıştım; blogun içindeki arama motorundan aratıp görebilirsiniz bu tariflerimi. 

Surimi ise benim Avrupa yıllarımda tanıştığım; o zamandan bu yana pek bir severek tükettiğim bir balık. Paketli ürün olarak büyük süpermarketlerin balık reyonlarından edinmeniz mümkün. Hepsini tek seferde kullanmayacaksam ayrıca buzluğa atıp kullanıyorum; o yüzden kullanımı son derece pratik geliyor şahsıma :)

Bu mezeyi balıklı bir menüye başlangıç yapabileceğiniz gibi sandviç olarak da tüketmeniz mümkün. Son derece lezzetli ve doyurucu. 

Monday, January 5, 2015

LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ


LİMONLU LABNELİ MANTARLI EKMEK ÜSTÜ
Muh-te-şem! Yine sıcağı sıcağına sofradan kalktım yazıyorum: bu tarifin tadı muh-te-şem! Mantardan pek hazzetmeyen eşim bile bayıldı; hatta lüks restoranlara layık bir lezzet olduğunu söyledi :) Ben de kendisine katılıyorum :) Bilemiyorum tadının güzelliği daha nasıl ifade edilir; ama kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ediyorum bu lezzeti. Biz bir akşam yemeği olarak tükettik; ancak misafir ağırlayacaksanız başlangıç olarak da sunduğunuzda inanılmaz sükse yaparsınız :) Yapımı çok ama çok pratik bir de; işin güzel yanlarından biri de bu zaten :)

Mantar ve limonlu labne kombinasyonunu ben ilk kez deniyorum ama inanılmaz yakışıyor. Tarifte üç çeşit mantar kullanıp mantar tadını zenginleştiriyoruz ancak limonla hafif ekşitilmiş labne hatta üzerine ekstradan balzamik sosu resmen boyut atlatıyor mantara. Çok sıklıkla yapacağıma eminim bu tarifi. Malzeme kombinasyonuyla ilgili söyleyebileceğim diğer bir şey de son derece İtalyan esintili bir tarif olduğu; hatta elinizde ricotta varsa labne yerine ricotta ile de yapabilirsiniz. İtalya’dan getirmiş olduğum balzamik sirkem bitti maalesef; yerli bir marka balzamik ile yoluma devam ediyorum. İtiraf edeyim; işimi görse de İtalyan lezzeti gibi değil tabii ki. O yüzden halis mulis İtalyan malzemeleri varsa elinizin altında tadının kat be katlanacağına eminim dostlar :)

Sunday, January 4, 2015

GLÜHWEIN (SICAK ŞARAP)



GLÜHWEIN (SICAK ŞARAP)
Sıcak şarabı ilk kez yıllar önce Almanya’daki noel pazarında tatmıştım; kırmızı şarapla aram pek olmamasına rağmen bu yoğun baharatlı, hafif de tatlı olan şaraba bayılmıştım doğrusu. Zaten kışın o soğuk günlerinde lezzetten başka bir de insanın içini ısıtma gibi bir işlevi de olması nedeniyle ayrıca cazip gelmişti :) İşte bu yüzden Türkçe’ye sıcak şarap olarak geçmiş olsa da Almanlarla özdeşleşmiş bu lezzetin orjinal ismini de kullanmamak olmazdı :) 

Nedense noel dönemi ile fazlaca özdeşleştirmiş olduğumdan olsa gerek hiç evde yapmak aklıma gelmemişti; keşke daha önce el atmış olsaydım zira evde kendi elcağızımla yaptığım sıcak şarap pek bir leziz oldu :)