Pages

Sunday, February 14, 2016

ŞALGAM SUYU

ŞALGAM SUYU
Herkese merhaba, 

Şalgam suyunu evde yaptığımı duyan birçok arkadaşım şaşırıyor; ancak düşündüğünüzden daha kolay yapımı. Birkaç malzeme ve mayalandığı için biraz zaman gerekli olan. Şalgamı neden tüketmeliyiz ve neden marketten bi şişe kapıp gelmek varken evde kendimiz yapmalıyız gibi soruları olanlar olabilir. Şalgam suyu evde hazırlandığında probiyotik bir içecek olarak sindirime ve bağışıklık sistemine iyi geliyor. Evde yapmanın faydası da tabii ki içeriğini bilmemiz, renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu maddelerden uzak durmamız.


Bilhassa kilo verme sürecimde, hatta blogumu yazmaya başladığımdan beri uzaktan da olsa benimle kendi bildiklerini, görüşlerini ve tecrübelerini paylaşan bir üstadım var. Kendisi beslenme, gıda ve ev yapımı lezzetler konusunda öyle bilgili ki hayran kalmamak mümkün değil. Ekimden beri başlamış olduğum kilo verme sürecimde de hemen hemen hergün üşenmeden benimle bildiklerini paylaştı ki karşılıklı fikir alışverişlerimiz sonucunda kendimize göre bir beslenme modeli oluşturduk. Motivasyon sağladık ve odağı kaybetmedik. Ben bu şekilde inanılmaz sonuçlar alarak, kendi denediklerimi de gün be gün üstadımla istişare etmeye devam ederek 10 kiloya yakın kilo verdim. Şu an gerçekten kendimi çok daha iyi hissediyorum. 

Bu son zamanlarda beslenme düzenimde yaptığım değişikliklerden ve kilo vermeye odaklanmış olmamdan dolayı mutfakla bağımı minimumda tuttum. Şu sıralar bu yüzden çok tarif paylaşmış olmasam da şu son paylaşacağım tarifler üstadımla yaptığım beslenme konulu sohbetler sonucunda beslenme düzenime dâhil etmek istediğim yiyecekler oldu. Şalgam suyu, sucuk vs. kolaylıkla marketten edinilebilecek ürünler ancak mümkün olduğu kadar katkısız ve eski usül yöntemlerle evde hazırlanmış yiyecekler insana çok daha iyi geliyor. Üstadım da evinde kendi pastırmasını, kuru etini; şalgam suyunu ve hatta ev yapımı şarabını, sirkesini yapmış birisi – onun beni etkilememesi düşünülemezdi. Ben ilk olarak şalgam suyu ile başladım. Tarif üstadımın, başka yerden de araştırmadan direkt onun anlattığı gibi uyguladım. 
Şalgam suyu tarifinde içi kırmızı pancarlar da kullanılıyor; tarifte görmediğiniz için şaşırmayın ama üstadım pancarsız yapınca bilindik şalgam suyu tadına daha yakın bir tat yakaladığını söyledi. Ben de bu yüzden pancar kullanmadım. 

Üstadım eminim daha iyi anlatırdı turşu, şalgam suyu gibi yüzyıllık geleneğimizin beslenmemizdeki yerini ama ben yaptığım şekilde anlattım; muhakkak tarifle ilgili notlar kısmına da göz atın. 

Malzemeler

1 kilo kırmızı (siyah) havuç
1 çay bardağı nohut, yıkanmış
1 çay bardağı bulgur, yıkanmış
5 litre damacana su (damacanasını da kullanacağız)
3 yemek kaşığı tuz
4 – 5 diş soyulmuş sarımsak
Acılı olsun isterseniz 3 – 4 adet kuru cin biber (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Yapılışı
  1. Havuçları havuç soyacağı ile soydum (bkz. Tarifle ilgili notlar), sudan geçirip parmak büyüklüğünde boylamasına doğradım.
  2. Damacanadaki suyun 1 litresini bir sürahiye ayırdım. 
  3. Damacadaki suyun içine havuçları ve diğer tüm malzemeyi koydum. Eğer boşluk kalırsa (bende kalmamıştı) sürahiye ayırdığınız sudan damacanayı doldurana dek ekleyin.
  4. Damacananın hava almayacak şekilde ağzını sıkıca kapatıp üzerine hazırladığım tarihi yazıp karanlık, ışık almayan bir yere koydum.
  5. Şalgam bir ay sonra içime hazır hale gelmiş olacak. Ancak bu süre içinde 2 – 3 güne bir damacanayı çalkaladım.
  6. Şalgam hazır olduktan sonra içindekileri süzdürdüm. Bana biraz asidik geldiği için tadı havalandırıp buzdolabında soğutup içmelere doyamadım. 


ŞALGAM SUYU


Tarifle ilgili notlar
  • Rengi çok çıkıp eli bulaştırdığı için mutfak eldiveni kullanmanızı tavsiye olunur. Mutfak eldiveniniz yoksa havucu ellerinize değdirmemek için streç folyodan ya da buzdolabı poşetinden yardım alabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment

Yorum birakin