Şimdi size yapımı son derece pratik, yumurta tadı baskın olmayan, ve yumurta tadını bırakın aslında son derece zengin
bir tada sahip bir cheesecake tarifi veriyorum. Misket limonun tadına zaten bayılırım ama cheesecake içinde resmen şaha kalkmış misket limonun ekşisi :)
Benim için bu cheesecake’i özel ve bu denli
lezzetli kılan şeylerden biri de kendi
yaptığım labne peynirini kullanmış olmam. Tabii yine marketten alınan labne ile de sonuç
alırsınız. Alkol kullanmıyorsanız tariften çıkartıp onun yerine 1 misket
limonunun suyunu ve rendesini de ekleyebilirsiniz; ancak ekşisini baya arttırmış olursunuz – ben böyle denemedim henüz ama severim,
ve yakıştırırım diye düşünüyorum:) Alkol tadına gelince, tam kararındaydı, ne peynirin tadını ne de misket limonunun tadını bastırıyordu; tam tersine bu üç tat da birbirini çok iyi dengelemişlerdi. Pek tatlı yapan birisi olmasam da bu tatlıyı daha sık yapacağımı düşünüyorum :)
Yapımı gerçekten çok uzun sürmüyor ancak tüm cheesecake tariflerinde olduğu gibi buzdolabında bekleme süresinden ötürü yemeden
önce biraz sabırlı olmak gerekiyor – bu
sonuca değer, eminim bi çok misafirinizi de mutlu
edebilirsiniz :) Ve püf noktası olarak tarifle ilgili notlar bölümünde belirttim; yine belirteyim: Labne ve yumurtalar oda sıcaklığında olmalı, aksi takdirde kekinizin içinde peynir topaklari bulabilirsiniz.
Malzemeler (10 – 12 üçgen dilim için)
1.5 paket yulaflı bisküvi (Eti Burçak
kullandım) (1 ¼ kupa bardağı kadar)
¼ kupa bardağı (100 – 150 gr.)
tereyağı, erimiş (yakmadan!)
Peynirli harcı için
450 gr. labne, oda sıcaklığında
Yarım kupa bardağı toz şeker
3 adet misket limonun kabuklarının rendesi (bkz. Tarifle ilgili notlar)
3 misket limonunun suyu
3 yemek kaşığı tekila (ben olmeca
extra aged kullandım)
2 yemek kaşığı konyak
2 yumurta, oda sıcaklığında
26 cm. Kelepçeli pasta kalıbı (bkz. Tarifle ilgili notlar)
Sıvıyağ
Sıvıyağ
Yapılışı
- Fırını önceden ısıtmış olmak için 175 dereceye getirdim. Kelepçeli pasta kalıbımın tabanını ve duvar kısımlarını yağladım.
- Öncelikle cheesecake’in tabanı ile başladım: sıvı hale gelmiş tereyağı ile yulaflı bisküviyi karıştırdım. Bu karışımı kelepçeli pasta kalıbımın tabanına döküp elimle tüm taban kapanana dek ve eşit incelik vererek bastırarak yaydım.
- Orta boy bir karıştırma kabına oda sıcaklığındaki labneyi ve şekeri alıp labne ve şeker kremşantiye benzer bir hal alana dek çırptım.
- Misket limonu kabuğunu ile suyunu, tekilayı ve konyağı da ekleyerek çırpmaya devam ettim.
- Oda sıcaklığındaki yumurtalardan 1 tanesini labneli karışımın içine kırıp çırpmaya devam ettim. Yumurta iyice karışınca diğer yumurtayı da kırıp tekrar karıştırdım. Yumurtaları birer birer çırpmak gerekiyor.
- Labneli karışımımı pasta kalıbındaki bisküvi kaplı tabanın üzerine döktüm. İlk 40 dakikadan sonra fırının ısısını 160 dereceye düşürdüm. Bu şekilde fırına verip pişmeye bıraktım. Benim fırınımda bu süre 1 saat kadardı. Her fırının pişirme hızı farklılık gösterebildiğinden pişme süresini kendiniz takip edin ancak hem rengi değişmiş olacak hem de salladığınızda ortasının az sallandığını da göreceksiniz.
- Fırından çıkartıp kek kalıbın içinde oda sıcaklığında soğumaya bıraktım. Soğuyunca buzdolabına alıp en az 3 saat dinlendirdim.
TEKILA – LIME CHEESECAKE YAPIM ASAMALARI |
TEKILA – LIME CHEESECAKE |
-
Labne ve yumurtalar oda sıcaklığında olmalı, aksi takdirde kekinizin içinde peynir topaklari bulabilirsiniz.
Aslında kek kalıbı 22 cm. çapında olsaydı cheesecake hamuru biraz daha kalın olurdu. O ebatta kalıbınız varsa onu kullanmanızı tavsiye ederim. - Limon da kullanabilirsiniz tabii ki, sulusundan 2 limonun yeterli geleceğini düşünüyorum.
-
Kupa bardağı aynı ebatta olmalı; farklı ebattaki kupa bardağı kullanırsanız ölçü bozulur. İlerleyen günlerde gramaj ağırlıkları ile güncelleme yapacağım.
No comments:
Post a Comment
Yorum birakin